Някогашният сплотен съюз на Париж и Берлин, наричан двигател на

...
Някогашният сплотен съюз на Париж и Берлин, наричан двигател на
Коментари Харесай

Повторение на съдбата на СССР. Кой руши ЕС отвътре?

Някогашният обединен съюз на Париж и Берлин, именуван мотор на Европейски Съюз, се пръска по шевовете. Тежката социално-икономическа обстановка принуждава всяка страна да търси изгоди за себе си против ползите на своя сътрудник. Какво скара старите съдружници?

Диалог на глухите

Преди два месеца на среща в Париж във връзка 60-ата годишнина от Елисейския контракт за помиряване сред Франция и Германия Еманюел Макрон и Олаф Шолц демонстративно си подадоха ръка и гръмко обявиха взаимноизгодно съдействие. Всъщност обаче Париж и Берлин не са съгласни повече от всеки път, изключително по основни въпроси за енергийното бъдеще на Европа.

" Това е разговор на глухи. Всеки път, когато различен европейски текст бъде подложен на масата за договаряния, ние се оказваме в едни и същи позиции и ни е доста мъчно да намерим компромис ", признава неизвестен източник пред френското издание „ Екос “.

Ябълката на раздора е най-вече нуклеарната сила. Германия още през 2011 година, след повредата в атомната електроцентрала в Япония, реши да ограничи тази промишленост. Останалите три реактора ще бъдат изведени от употреба през април.

Франция, въпреки това, има най-мощния флот от нуклеарни реактори в Европа. От 25 години повече от 70% от силата тук се обезпечава от АЕЦ. И Париж не желае да промени това.

Франция е удовлетворена от оферти от Европейската комисия проект за реформиране на енергийния бранш, който планува увеличение на каузи на възобновимите източници и последователно прекъсване на газа. Това не се отнася за нуклеарната промишленост.

Въпреки това, заради съпротивата на Берлин, Париж не съумя да реализира включването на тази промишленост в листата на " чистите " технологии и да получи съответните регулаторни и финансови преимущества.

Освен това французите не съумяха да убедят сътрудниците да приравнят нисковъглеродния водород, създаден благодарение на нуклеарна сила, към елементарния водород и да го класифицират като възобновим източник.

Спорове за колите

Друга проблематична точка е автомобилната промишленост. По-специално моторите с вътрешно горене. Миналата година, по време на френското председателство на Европейски Съюз, се споразумяха за проект за ограничение на производството на коли с мотор с вътрешно горене, който на процедура не разрешава продажбата им до 2035 година

В Германия автомобилната промишленост е една от основните промишлености. В началото на март германците блокираха този план.

След дълги договаряния в Брюксел водачите на Европейски Съюз най-сетне реализираха компромис. Изключение е направено за коли, работещи с въглеродно неутрални синтетични електронни горива, получени от екологично електричество.

" Щастливите притежатели на „ Мерцедес “ и БМВ ще могат да употребяват синтетични горива след 2035 година, които почтено казано, не са толкоз чисти. Това се назовава лобиране и нашите съседи са по-добри от нас в тази игра ", написа Наташа Полони, основен редактор на „ Мариан “.

Според нея това е неуспех за Еманюел Макрон и благополучие на Олаф Шолц. Полони отбелязва, че в това мъчно време прагматичните германци пазят националните ползи непременно, до момента в който наивните французи към момента са склонни към поезия и идеология.

„ Необходимо е да се отървем от тази митология, от фантазиите, че всичко ще се върне към естественото, френско-германската двойка ще преодолее кавгите и още веднъж ще се трансформира в триумфален мотор на европейската общественост “, сподели тя.

Прохлада в връзките

Напрежението сред Париж и Берлин породи от дълго време, наблюдаващи неведнъж назоваха персоналните връзки сред Макрон и Шолц " ледени ". Срещата на високо ниво в Париж през октомври се оказа помрачена - държавните глави даже не излязоха пред кореспонденти, отменяйки конференцията. Отменено бе и символичното взаимно съвещание на френско-германския съвет на министрите. Няколко дни по-късно немският канцлер отпътува самичък на значимо пътешестване до Китай, макар че френската страна настояваше за взаимно посещаване.

Макрон и Шолц имат и други проблеми. В Германия имат проблеми в банковия бранш. „ Дойче Банк “ се разклати, а сериозните политически разделения в ръководещата трипартийна коалиция доведоха до държавна рецесия.

Във Франция тече втори месец на безредици поради увеличението на възрастта за пенсиониране до 64 години. Париж безусловно е посипан с боклуци - чистачите стачкуват, полицията употребява водни оръдия и сълзотворен газ против стачкуващите.

В такива условия и на фона на други международни рецесии за френско-германския тандем е доста мъчно да възвърне предходното си съгласие.

Между другото, заради всеобщи митинги Елисейският замък анулира визитата на английския крал Чарлз III, която беше готова с огромен звук. Новият английски монарх посети Германия - следващото обидно удряне на Макрон по носа.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР