Някаква нова организация, за която чух за първи път тази

...
Някаква нова организация, за която чух за първи път тази
Коментари Харесай

Вече има ново определение за патриотизъм

Някаква нова организация, за която чух за първи път тази заран от войнстващо демократичен източник, е излязла с нещо като, който ни дава напътствие какво би трябвало да разбираме под " национализъм ". Манифестът стартира по този начин:

" Имаме нелеката, виновна задача да поведем гражданското общество първо към осмисляне на понятието " национализъм ", да просветим , в неговото изконно значение. След това да идентифицираме , отново там в гражданското общество, рецесията в националната ни еднаквост. А по-късно да предизвикваме ангажирано гражданско общество и настройки ".

Прочетете тази поръчка деликатно, няколко пъти. Всъщност организацията, разпространяваща манифеста, се оказва небезизвестна и това, че не съм се заинтересувал до момента от нея, приказва само за моята интелектуална ленивост. Това е организация, в която членуват 90 души и те били на процедура дисидентското крило в " Да, България! ". Хвала на такваз партия, която може да отдели цели 90 души за дисидентско крило! Сред дисидентите и " знакови " имена като Мануела Малеева и Александър Кьосев, който в последно време нашумя с теорията си, че колкото неестествен и преходен бил македонският литературен език, толкоз неестествен и преходен бил и българският. Беше ми помощник в университета.

Дали от незнание или от безочливост, въпросният манифест афишира, че казусът на нашия народ е подмяната на полезностите - това, което до момента хората са мислили, в действителност е подценено и изопачено от хибридна агитация. Затова манифестът се нагърбва с нелеката, само че безпределно благородна задача да ни въоръжи с нови дефиниции, с ново схващане за положително и зло, без това обаче да е " замяна на полезностите ". Или другояче казано - старите полезности, одобрявани абсолютно в продължение на 5-6 века, са " сменени ", само че новите са същински. Не знам, вие кажете: незнание ли е това или безочливост?

Освен задача, манифестът предлага и формулировка. Според него национализъм е: " Да уважаваш културното си завещание, да уважаваш предците си; да се гордееш с принадлежността и националното си завещание и когато се гордееш , почтено да заявиш мястото си пред Света (с основна буква), да следваш полезностите и заветите на значими , неповторими българи, дали своя принос за културното развиване ; софтуерния прогрес ; науката и изкуството ".

Освен формулировка, манифестът предлага и образцов лист на някои от нещата, с които е вярно един българин да се гордее, с цел да усети от чужденците " доза почит и благоговение (Sic!) ": Черно море, Стоичков, Дънов, Дамасцена (?), Кристо... За мен беше свежа оригиналност да узная, че Черно море и Стоичков са повсеместен източник на благоговение. И стига, апелирам ви се, с тоя Дънов, тоя протестантски епигон, преписвач на Рудолф Щайнер и самозабравил се гуру, който счита Христос за собствен предтеча, гуру, дето единствено ние сме решили, че е нещо неповторимо българско! Добре, че не сте турили в листата на нещата за горделивост и обладаната " пророчица " баба Ванга!

Вижте: описът с мотивите за национална горделивост няма нищо общо със листата на полезностите. Няма нищо общо и с патриотизма, който сте хванали да ни обяснявате какво съставлява. Гордостта не е полезност. Смирението е полезност. Дънов не е полезност, полезност е любовта. Ценност е и духовната мизерия съгласно проповедта на планината (Мат. 5,6,7). Духовната мизерия няма нищо общо с нелепостта и простотията. Духовната мизерия е невзискателност и примирение, такова примирение, че да не забележиш, когато станеш свят. Защото забележиш ли, зарадваш ли се, изпиташ ли блаженство, тогава на мига губиш светостта и се връщаш в първо поделение. Ето това е Духовната мизерия. И за това точно тя е полезност, а не тщеславието и самомнението. Не и гордостта, която ни подтикват да изпитваме по лист. Не спирам да се учудвам по какъв начин хора, които за себе си нямат твърда визия що е положително и зло, за които положителното и злото са относителни понятия, въпрос на публичен контракт, само че постоянно свързани с веществен разцвет и благополучие, по какъв начин такива хора имат самочувствието да ни поучават по въпросите за ценностната ни система и за нейната възможна замяна.

Що е национализъм, с изключение на препоръчаната в манифеста наивна формулировка? Както сочи името (от pater ), това е комплицирана връзка не с родината, не с страната, не с територията, нито дори с популацията, а с бащата. С Отеца. С Отечеството, с бащинията. Семейството е дребен модел на ойкумената, в фамилията брачният партньор е Христос, а брачната половинка е Църквата. Ако живият pater familias е Словото, то съвкупността от мъртвите предшественици е знак, притча на Отеца. Този знак дава посоката на любовта (патриотизъм=любов към Отечеството , бащинията), а любовта не е допустима без посока. Всяко съответно проявяване на обич е проекция на нереалната синовна обич към Отца. Тази обич се демонстрира по най-естествен метод в любовта към хората, тъй като всеки човек е облик Божий и обичайки другия човек, ти ни повече, ни по-малко проявяваш любовта на творението към своя Творец. Но защото индивидът е на първо място персона, то и любовта му е личността, не нереална. Не може да се обича целокупното човечество. Можеш да страдаш за просяка Съби, само че е мъчно да страдаш за всички просяци, събрани в нереален облик. Затова любовта на индивида към членовете на фамилията му е по-силна от тази към съгражданите; тази към съгражданите е по-силна от онази към сънародниците, а любовта към сънародниците е по-силна от любовта към гладуващите в Мадагаскар, колкото и коравосърдечно да прозвучи това на Мануела Малеева и Александър Кьосев. Накратко и в светлинната на казаното дотук: национализъм - това е любовта към Отечеството, очистена от карбонарските сантименти към националната страна.

Всеки, който тръгне да кове дефиниции за " национализъм ", даже и когато го прави само по пропагандни аргументи, с цел да натрие муцуната на Костя Копейкин®, би трябвало постоянно да изхожда от природата и посоката на любовта. Защото патриотизмът е тип обич. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР