Някъде си из кръговете на Дантевия Ад има специално отделение

...
Някъде си из кръговете на Дантевия Ад има специално отделение
Коментари Харесай

Символиката в кончината на Михаил Горбачов

Някъде си из кръговете на Дантевия " Ад " има особено поделение за хората, които през живота си не са се отличили нито като злодеи, нито като добротворци. Тоест, по трактовката на Данте, бездействието също е грях. Злодеят може да се пречисти от греховете си посредством смирение и правейки положително. Но безделникът си остава неефикасно създание, на вятъра дишало въздух и яло самун на Божия свят. 
***
Е, Михаил Горбачов сигурно не е от тоя вид хора. 
Новопредставилият се Горбачов беше персона от голям мащаб и това е видимо от реакциите след гибелта му. 
Западни водачи уважиха Бащата на перестройката като един от огромните политици на 20 век, знак на свободата и огромните промени освен в родината си, само че и по света.
" Той беше неустрашим модернизатор и държавен деятел " (Мартин Шолц). 
" Горбачов бе от тези хора, които трансформират света, безспорно - към по-добро " (Борис Джонсън). 
Безоценъчно можем да кажем, че в неговата епоха приключи Студената война, краткотрайно утихна конкуренцията във въоръжаването, унищожиха се нуклеарни оръжия, падна Берлинската стена и тъй наречените
Прибалтийските страни обаче не могат да не помнят руските танкове, пратени от Горбачов да препречат пътя им към независимостта. За тях Горбачов не е миротворец, те заплатиха с човешки жертви измъкването си от лапите на руската мечка.
Те не могат да създадат циничното съпоставяне с двете чеченски войни или със настояща Украйна - само че в действителност разлика има и тя е голяма. Ако кажем, че Горбачов не е пролял кръв, няма да е правилно. Но в случай че кажем, че е пролял - би трябвало да го съпоставим с тези след него, Елцин и Путин. 

Горбачов и Путин

Путин резервира президентско възпитание и за разлика от пропагандоните си не сподели неприятна дума за покойника.
Горбачов бе руски човек до мозъка на костите си, той искаше да реформира и демократизира Съюз на съветските социалистически републики, само че не можа да го запази и тъкмо с неговото име се свързва разпадът на Съюз на съветските социалистически републики. 
Путин нееднократно е казвал, че разпадането на Съюза е " най-голямата геополитическа злополука на 20 век ". 
Отделно от това, още през 2011 Горбачов сподели, че на Путин му е време да си върви. " Три мандата стигат - два президентски и един като министър председател, стига толкоз! Оставайки на власт, Путин рискува да затъмни позитивното, което е направил... "
Путин обаче остана на власт и в този момент виждаме от него това, което виждаме - пълномащабна война в Украйна, реставрация на сталинизма, връщане към държавата-казарма. 
Путин изрече съболезнования на околните на Горбачов и охарактеризира ръководството му като " интервал на комплицирани, драматически промени ". 
Пропагандоните му обаче изрекоха същинските му усеща. 
Владимир Соловоьов се отдаде на възклицания: " Ах по какъв начин го обичаше Запада. Но несъмнено - Горбачов предаде страната! "  
Маргарита Симонян бе още по-конкретна: " Горбачов умря. Време е да събираме разпиляното ".
Не е загадка, че историческата упоритост на Путин е възобновяване на Съюз на съветските социалистически републики. В тази връзка полковниците-астролози, баячките с пагони и ясновидците имат страхотна суровина за оракулски транс: тази година един след различен починаха Шушкевич, Кравчук и Горбачов - тримата, които подписаха Беловежкото споразумение от декември 1991. (Актът за разформироване на Съюз на съветските социалистически републики, подписан от държавните ръководители на руските републики учредители на Съветския съюз - Русия, Украйна, Беларус).
Сега бабавангите могат да забелят очи и да изрекат: умряха гробокопачите на Съюз на съветските социалистически републики, с цел да живее Този, Който ще го възроди! 

Горбачов и Украйна 

По майчина линия Горбачов е с украински генезис и негов първи език на битово равнище е украинският. Той говореше съветски с лек украински акцент. 
Но в изявленията споделяше, че Украйна е Малороссия, Крим е съветски, бъдещето на двете страни е общо. 
Украйна обаче не мисли по този начин и бъдещето наподобява все по-разделно. Проруските настроения в страната съществуваха и към момента съществуват (на умирачка). 
Но съветското " избавление "  не бе посрещнато с самун и сол, а срещна гневна опозиция. Войната на Путин кове украинската еднаквост, която за жалост се гради на антируска основа. " Никога към този момент няма да сме братя ", споделят украинците, а " денацификацията " на Путин се случва наопаки. Украинският шовинизъм пораства и ще продължава да пораства в съпротивата против съветския империализъм. 

Горбачов и дълголетието

Горбачов е най-дълго живелият (91) държавен началник за цялата съветска и руска история - и един от дребното, напуснал властта жив. 
Вторият след него дълголетник също ръководи в преломно време - Александър Керенски, който оглавява Временното държавно управление след Февруарската гражданска война от 1917. Той умира на 89 в емиграция. 
Друг (формален) държавен началник, който доживява 89, е Василий Кузнецов. Той три пъти заема длъжността председател на Президиума на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики през 80-те години - в междуцарствията след гибелта на Брежнев, Андропов и Черненко.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР