Nvidia ще инвестира стотици милиони в изграждането на най-мощния суперкомпютър

...
Nvidia ще инвестира стотици милиони в изграждането на най-мощния суперкомпютър
Коментари Харесай

Nvidia ще разработи най-мощният суперкомпютър с изкуствен интелект в Израел

Nvidia ще влага стотици милиони в построяването на най-мощния суперкомпютър с изкуствен интелект в Израел - Israel-1

Емил Василев преди 19 секунди 2 Сподели

Най-четени

ХардуерДаниел Маринов - 18:37 | 28.05.2023

Бритиш Телеком разгласи най-лошата позиция за слагане на рутерa вкъщи

IT НовиниДаниел Десподов - 8:06 | 29.05.2023

Колко радиоактивно е било тялото на Мария Кюри?

IT НовиниДаниел Десподов - 10:09 | 27.05.2023

Хакнаха логаритъма за активиране на Windows XP и в този момент операционната система може да бъде задействана офлайн, без интернет

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Nvidia, най-големият производител на чипове в света ще вложи стотици милиони в построяването на най-мощния суперкомпютър за изкуствен интелект в Израел – Israel-1. Този ход идва в отговор на внезапното повишаване на търсенето на приложения с изкуствен интелект, както се показва в известието на компанията от през вчерашния ден.

Очаква се Israel-1 да проработи отчасти до края на тази година и да обезпечи до 8 екзафлопа калкулации с изкуствен интелект, което ще го подреди измежду най-бързите суперкомпютри с изкуствен интелект в света. В вероятност, 1 екзафлоп може да прави по един квинтилион (това са 18 нули) калкулации всяка секунда.

Супер изкуствен интелект

Според Гилад Шайнер, старши вицепрезидент в Nvidia, този суперкомпютър ще бъде от изгода на процъфтяващата сцена на изкуствения разсъдък в Израел. Той съобщи, че Nvidia си сътрудничи с 800 стартъпа в цялата страна, като ангажира десетки хиляди софтуерни инженери.

„ ИИ е най-важната технология в нашия живот. Той акцентира решаващата роля на графичните процесори (GPU) при създаването на приложения, свързани с ИИ. Генеративният ИИ през днешния ден е на всички места, по тази причина би трябвало да можете да организирате образование върху огромни набори от данни. “

казва Шайнер пред Ройтерс

С Israel-1 израелските компании ще имат достъп до запас, който сега не е наличен. Очаква се тази мощна система да форсира образованието, като улесни основаването на рамки и решения, които могат да се оправят с по-сложни проблеми.

Например, ChatGPT на OpenAI е създаден благодарение на хиляди графични процесори на Nvidia. Този изкуствен интелект, отличаващ се с умеенето си да води човешки диалози е доказателство за мащаба на плановете, които могат да бъдат осъществени при потребление на мощни изчислителни запаси.

Разработката на Israel-1 се прави от някогашния екип на Mellanox – израелска компания за планиране на чипове, която Nvidia закупи през 2019 година за близо 7 милиарда $.

Въпреки че главният фокус на новият суперкомпютър са израелските сътрудници на Nvidia, компанията не изключва опцията да разшири обсега на активността си.

„ Може да използваме тази система за работа с сътрудници и отвън Израел. “

разкри Шайнер

Във връзка с това предходната седмица Nvidia разгласи партньорство с Британския университет в Бристол. Те си сътрудничат за построяването на нов суперкомпютър, задвижван от нов чип на Nvidia. Този ход нарежда Nvidia като съперник на колосите в региона на чиповете Intel и Advanced Micro Devices Inc.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР