Нурсултан. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е издал заповед на

...
Нурсултан. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е издал заповед на
Коментари Харесай

ТАСС: Токаев е дал заповед за откриване на огън срещу „терористите“

Нурсултан. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е издал заповед на силите за сигурност да откриват огън против „ терористите “, предава TACC .

В четвъртък Министерството на вътрешните работи на Казахстан предизвести, че „ тези грабители и протестиращи, които откажат да сложат оръжие, ги чака заличаване “. В районите бе засилено патрулирането от полицейски дежурства и Националната армия. В случай на въоръжена опозиция против настояванията да смъкват оръжие, протестиращите ще бъдат унищожени, увери представителят на вътрешното министерство на Казахстан.

Ден преди този момент Министерство на вътрешните работи заяви, че по време на безредиците в страната са убити 18 чиновници на силите за сигурност, 748 са ранени, а 2298 души са арестувани.

Броят на убитите протестиращи към момента не се оповестява.

По-рано самостоятелният координационен щаб заяви, че минимум 30 протестиращи са били убити при конфликти със чиновници на сигурността в Алмати.

Шести ден подред митингите в Казахстан, провокирани от внезапното повишаване на цените на втечнения газ, не стихват. Митингите започнаха на 2 януари в Жанаозен, по-късно жителите на града бяха подкрепени и в доста други обитаеми места. До вечерта на 4 януари митингите, на които хората излизат с политически претенции, обгърнаха по-голямата част от страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР