Нужни са нови и спешни промени в изборните правила. Това

...
Нужни са нови и спешни промени в изборните правила. Това
Коментари Харесай

За спешни промени в Изборния кодекс зоват от Обществения съвет на ЦИК

Нужни са нови и незабавни промени в изборните правила. Това е главният извод в разбор на Обществения съвет към Централната изборна комисия на основни проблеми от изборите през 2021 година, представен от БНР.

В документа се показва, че измежду нужните промени в Изборния кодекс, изборната администрация, машинното гласоподаване и изборните описи изискват месеци на законодателна и техническа подготовка, и работата по тях би трябвало да стартира неотложно. Анализът е изпратен и до ЦИК, Народното събрание и показаните в него политическите партии .

Нестабилността е главната уязвимост на изборното законодателство в България, съобщи ръководителят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков.
 ГЕРБ предлага промени в Изборния кодекс, Демократична България ги назова
ГЕРБ предлага промени в Изборния кодекс, Демократична България ги назова " аналогови с Движение за права и свободи "

ГЕРБ желаят да оправят " батака ", целящ да унищожи доверието в изборния развой

Той акцентира, че измененията в изборните правила е добре да се вършат в интервал сред избори. " Когато те се трансформират директно преди изборите, даже непрофесионалист може да планува една смяна, една конфигурация на изборните правила , какви отблясъци може да даде и кого би облагодетелствала. Правилата, с цел да бъдат почтени, би трябвало да бъдат изменени задоволително рано , тъй че да може всеки един участник да се запознае добре, най-важно е и гласоподавателите да бъдат добре осведомени ", се споделя в мнението.

Един от изводите в документа е, че секционните изборни комисии остават слабите звена в процеса , а работата им ще се усъвършенства, в случай че ръководителят и секретарят се назначават на професионален принцип .
 Двата ИК спорят по какъв начин се става министър председател и президент в нарушаване на Конституцията
Двата ИК спорят по какъв начин се става министър председател и президент в нарушаване на Конституцията

Радев получи половин милион по-малко гласове от първото му избиране

В документа е отделено особено място на машинното гласоподаване - предлага се ЦИК да разгласява обстоен разбор на мощните и слабите страни по използването му, а контролното преброяване на разписките да стане рутинна процедура и да се организира отвън местата за гласоподаване .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР