Нужен е тотален рестарт на държавата - и въпросните хора

...
Нужен е тотален рестарт на държавата - и въпросните хора
Коментари Харесай

Тео Ушев: Управниците са наши слуги, а не аватари на Луи XIV

Нужен е цялостен рестарт на страната - и въпросните хора на основни позиции са единствено върхът на айсберга. Работещите и мислещи хора или ще си извоюват назад страната, или всички ще би трябвало да се насочат към Терминал 2 на летището. Това съобщи в изявление пред " Дойче Веле " аниматорът и режисьор Теодор Ушев. Роден през 1968 година, през 90-те той емигрира в Канада, а през 2017-а печели номинация " Оскар " със своя филм по описа на Г. Господинов  " Сляпата Вайша ". Това лято Ушев снима първия си игрален филм в родината, този път по романа " Пумпал "  на Владислав Тодоров, а в това време е и един от създателите, твърдо подкрепящи протестите против държавното управление и основния прокурор.

Ето какво още сподели той:  " Персоналното ми наблюдаване от месеците, които прекарах тук, е, че обстановката в страната внезапно се е влошила. Тенденции, които се развиват от десетилетия, са " еволюирали " в своего рода фетиш към личността на група от хора, под чийто надзор към този момент е всяка една активност в страната. 

Корупция, шуробаджанащина, изземване на персонални бизнеси, администрация, неработеща администрация, а в следствие - стопанска система в застоялост и загуба на мотивация у хората да работят. Когато хората виждат, че най-мързеливите и необразовани човеци забогатяват неимоверно посредством корист с европейски дотации единствено поради околните си връзки с локалния феодал, това демотивира, хората се усещат ограбени. И тази скица е на практика наложена от най-малкото село до всички държавни институции. Поемането на отговорност измежду подчинените е сведено до нула. В страната се е открила медиокрация - система, в която неспособни и посредствени хора са назначавани на виновни позиции не поради качествата им, а тъй като са послушни, родственици са на някого и в последна сметка обслужват ползите на триумвирата Борисов-Доган-Пеевски. Атмосферата в страната е токсична, безусловно не може да се диша, властимащите са арогантни, невъзпитани, брутално нагли, а пропагандата и пропагандата от притежаваните от тях медии тече нон-стоп, водена от искрено необразовани хора ".

На въпрос за какво цели 3 месеца след началото на спонтанните митинги интелектуалците най-накрая са се обединили зад отворено писмо, което желае оставките на Борисов и Гешев, той отговори по този начин: " През тези месеци нееднократно самостоятелно сме изразявали неодобрението си към системата. Някои бяха постоянно на площада, други (като мен) не харесваха присламчилите се към идеята политически зомбита. И постоянно, когато някой от нас изразяваше позиция, следваше офанзива от троловете на властта и администрацията.

А нашата класа пострада най-вече от Ковид-кризата. Нашата икономическа логичност е ясна - имаш аудитория, спектакли или книги, имаш самун. За страдание все по-намаляващата каста от хора, които са дейни потребители на просвета, е силно повлияна от политическите си пристрастия. Докато за мен няма значение какви политически възгледи има даден артист, дали е от ГЕРБ, болшевик или зелен - в случай че е добър, почитам го. Но за жал болшинството от хората тук не мислят по този начин.

Всички тези неща евентуално са повлияли на мотивацията на сътрудниците ми. Повечето от нас са чувствителни актьори, които претърпяват тежко всяко обругаване или офанзива. Малцина са подготвени да понесат омразата и ненавистта - все отново аплодисментите на края на спектакъла или положителната дума прекомерно постоянно са единственият ни хонорар ".

Той показа и усещания от фотосите за дебютния си играле филм  " Ф1.618 ": " Очарован съм професионализма, отдадеността и хъса, с които работим с сътрудниците. Това са хора, които са надълбоко стимулирани да вършат нещата по най-хубавия метод, без значение от изискванията и несгодите. Ако хората на високи позиции във властта бяха така мотивирани, както са всичките ми сътрудници във кино лентата, тази страна щеше да процъфтява ".

" Делата, образованието, положителните обноски, съвършеното притежаване на най-малко два езика и умерената тирада би трябвало да бъдат главните критерии, по които си избираме управниците. Те са нашите прислужници, а не преродени аватари на Луи XIV. Абсолютизмът и феодализмът са били норма преди епохи. Сега са просто гротескна отживялост - и самозабравилите се днешни феодали ще го схванат доста скоро ", приключи той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР