Нуждата от детски линейки става все по-осезаема, тъй като линейките

...
Нуждата от детски линейки става все по-осезаема, тъй като линейките
Коментари Харесай

Кауза Детски линейки сега: Искаме да се закупят детски линейки за всички областни градове

Нуждата от детски коли за спешна помощ става все по-осезаема, защото колите за спешна помощ на Спешна здравна помощ в градовете не са оборудвани за по-малките и това заплашва техния живот. Над 6000 деца в България се раждат недоносени всяка година, което е към 10% от общия брой на родените деца у нас.

Екипът на Actualno.com потърси създателят на идеята „ Детски коли за спешна помощ в този момент “ Дончо Златев, който на 3-ти януари изпрати ново отворено писмо с искане за закупуване на детски коли за спешна помощ за всички регионални градове в България. То е адресирано до новия министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова и в него се акцентират преимуществата на тези профилирани коли за спешна помощ, които да оказват помощ на най-малките.

Причината за появяването на идеята на бял свят е персонално прекарване на господин Златев: " Наложи ми се измежду нощите да обикалям от болница на болница с дете на ръце и да търсим къде има съответна незабавна помощ за деца. След претърпяната персонална история се замислих по какъв начин всеки един родител на мое място би се разочаровал от мисълта, че не може да разчита на съответна незабавна помощ за деца. Това е грижа, която би трябвало да бъде обезпечена 24/7. "



Първата профилирана детска кола за спешна помощ става факт през май 2019 година и е закупена напълно с дарения, събирани цели две години. Дарена е на УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов " в град София. Отвътре разполага с кувьоз и със специфична носилка, към която е прикован. От фондация " Капачки за бъдещето " през 2021 година оповестиха, че събират средства за втора. 

Каузата към която се сплотяват стотици фамилии от цялата страна започва през 2019 година с писмо на Златев до тогавашния министър председател Бойко Борисов, който от своя страна служебно го препраща към здравния министър Кирил Ананиев. Както той, по този начин и идващия министър на опазването на здравето през 2020 година - проф. Костадин Ангелов, отхвърлят да подкрепят идеята. Те аргументират отговора си с думите, че нямало потребност от сходни коли за спешна помощ, тъй като и старите правили същата работа “. Според господин Златев това отношение може да се дефинира като „ тотално недоумение на философията на една сходна профилирана кола за спешна помощ “ и може да изиграе основна роля за неговото физическо и психическо здраве.

Към момента има налични детски коли за спешна помощ единствено в София и Пловдив, а средствата за тях са събрани само и единствено посредством дарения на будни и инициативни жители. От „ Детски коли за спешна помощ в този момент ” са пресметнали нужните средства за закупуване на профилирана детска кола за спешна помощ, които страната би трябвало да отдели- към 4 млн. лева, или по към 150 000 лева на кола за спешна помощ. За задачата би трябвало да се разгласи социална поръчка и да се избере снабдител.



Последното писмо от основателя на идеята " Детски коли за спешна помощ в този момент " от 03.01.2022г., адресирано до сегашния министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, получава отговор още на идващия ден в 8ч. сутринта. В него тя написа, че ще прегледа предлагането и ще бъде осъществена връзка с господин Златев в най-кратък период.

" Предстои ни една доста мощна осведомителна акция дружно с най-хубавите специалисти в България, които не са положителни единствено в страната, само че и на европейско равнище. Те напълно тъкмо ще дадат отговор на въпроса какви са плюсовете на детската кола за спешна помощ спрямо елементарната. ", прибавя Златев.

Той е екипът му имат вяра, че гражданската отговорност и разпоредителност ще докара до закупуване на детски коли за спешна помощ освен за регионалните, само че и за всички градове в страната.

Автор: Илиана Симеонова

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР