Нуждаем се спешно от иновативни начини, които да ни предложат

...
Нуждаем се спешно от иновативни начини, които да ни предложат
Коментари Харесай

Тази гигантска платноходка може да използва вятъра, за да превозва 7000 автомобила

Нуждаем се незабавно от новаторски способи, които да ни предложат един по-устойчив метод на живот – в това число по какъв начин тъкмо да транспортираме по-ефективно разнообразни предмети.

В момента 90 % от стоката по света се транспортира посредством кораби. Въпреки че за разлика от въздушния превоз те вредят по-малко на околната среда, тези кораби въпреки всичко се зареждат от изкопаеми горива. Т.е. има какво още да се желае.

Всъщност излъчванията от евтините изкопаеми горива, употребявани от промишлеността на превозвачите, е виновна за към 2 % от въглеродните излъчвания по света. А тази цифра продължава да пораства.

Ето за какво откривателите от Wallenius Marine взеха решение да основат нов вид превозвачески транспортен съд, наименуван OceanBird, който ще може да поеме голямо количество стока и да се задвижва само от вятъра. По този метод той ще понижи типичните за сходен вид пътувания с 90 %.

80-метровите платна се контролират от логаритъм, който пресмята по какъв начин да се възползва оптимално дейно от наличния вятър. Спомагателен мотор, работещ с биогориво, ще се включва при нужда и при излизане и влизане от пристанищата.

Източник: Wallenius Marine

Със междинна скорост от към 10 възела OceanBird ще може да прекоси Атлантическия океан за към 12 дни. Сегашните плавателни съдове се оправят за към 8.

Уви, към този момент всичко е към момента в прекомерно начален етап на разработка. Дизайнът на кораба ще бъде подготвен до края на 2021-ва, а изцяло функционираща версия на плавателния съд ще бъде осъществена чак през 2024-а.

Може да следите създаването на OceanBird на формалния уебсайт на Wallenius Marine.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР