НСИ ревизира с 6 млрд. лв. нагоре брутния вътрешен продукт

...
НСИ ревизира с 6 млрд. лв. нагоре брутния вътрешен продукт
Коментари Харесай

НСИ ревизира с 6 млрд. лв. нагоре БВП за 2021 г.

НСИ ревизира с 6 милиарда лева нагоре брутния вътрешен артикул за 2021 година

Според данни на Национален статистически институт, оповестени през март, стопанската система на страната ни бележи растеж с 4.2% през 2021 година. Няколко месеца по-късно обаче ревизирани данни на института демонстрират растеж на Брутния ни вътрешен артикул със 7.2 на 100 за същия интервал. А разликите в числата заместник-председателят на Национален статистически институт Свилен Колевнов изясни с новопостъпили данни.
През 2021г.  Те са на база на нова информация, която е постъпила и два типа проверки, които се вършат според базата на националните сметки, според откритите практики за това и от Евростат, методологическите насоки, които те дават, те са общо взето два вида едните са на на база нова информация, която постъпва и на база годишни доклади на разнообразни по тип предприятия. Тоест това е което се прави регулярно всяка година.
Свилен Колев, зам.-председател на Национален статистически институт

Според икономиста брутният вътрешен артикул се сформира по три метода. Първият е индустриален, вторият е по детайли на крайното ползване, а третият е по метода на приходите за потреблението. А крайното ползване се оказва с над 2 милиарда повече, в сравнение с в в началото оповестените данни.

 
По отношение на секторите ръстът на брутната добавена стойност през 2021г. е най-висок в селското стопанство, финансовите застрахователни действия, в търговията, хотелиерството, ресторантьорството, търговията с хранителни артикули, ремонт на автомобили и транспорт.
Свилен Колев, зам.-председател на Национален статистически институт

Друга огромна разлика има при вложенията с над 3 мрлд. лева. 

Приносът, който е във връзка с вложенията е по отношение на насъбрани ресурси, които още като наклонност от втората половина на 2021г. Се следят и не престават към първото полугодие на тази година, т.е. насъбраните ресурси в икономическите браншове дават този растеж.

Износът също е поправен от  83.673 млн. лева на 85.251 млн. лева

Износът също е с постъпила нова информация, която е от данни от платежния баланс и други източници на информация, годишните доклади на компаниите, които са си подали тази информация. На първо място можем да кажем, че главния сътрудник на България е Европейски Съюз с най-големите компании там – Германия, Италия Франция, към прилежащите страни като Румъния, Сърбия, Гърция, Македония.

Така най-силни браншове за 2021 година се оказват секторите търговия, ремонт на коли, превоз, депозиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР