НСИ измери 15.6% годишна инфлация през май, а прогнозите са

...
НСИ измери 15.6% годишна инфлация през май, а прогнозите са
Коментари Харесай

Инфлацията вече е по-висока от тази преди световната финансова криза

НСИ мери 15.6% годишна инфлация през май, а прогнозите са още по-високи стойности през идващите месеци Двигател на повишаването не престават да са енергийните източници, превозът и храните Българска народна банка още веднъж предизвести да се внимава с разноските в бюджета, тъй като има риск от нахлуване в инфлационна серпантина
Потребителските цени не престават да порастват, като през май годишната инфлация доближава 15.6%, Стойността й към този момент надвишава равнищата от 2008 година, когато стопанската система прегряваше, а малко по-късно се срина поради международната финансова рецесия.

Средногодишната инфлация в страната (за интервала юни 2021 - май 2022) доближава 8.1%, като упованията на икономистите са растежът на цените да продължи и средногодишната инфлация да надвиши 10%. Данните на Национален статистически институт демонстрират, че нарастването на цените към този момент се популяризира дифузно във всички браншове на стопанската система. А опасенията са, че готвените антикризисни ограничения на държавното управление, които би трябвало да се гласоподават с актуализаицята на бюджета, ще налеят в допълнение масло в огъня.
Реклама

Цените поради войната, нарушените вериги на доставки и разхлабената парична политика на огромните централни банки. В същото време упованията за стопанската система са тя да забави темпа си на напредък, като нарастват и
Всичко поксъпва, най-осезаемо горива, зърнени храни и олио
Двигател на повишаването в България не престават да са енергийните източници, превозът и храните. Спрямо март потребителските цени са се покачили с 1.2%. Измерена през хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ е съпоставим с данните на останалите страни от ЕС) инфлацията на годишна база през април също се повишава и доближава 13.4%.

Подобно на предходните месеци, най-осезаем е растежът на цените при горивата - 148.7% на природния газ и 51.1% повишаване на бензин и дизел, растителни и скотски мазнини (41.1% по отношение на май 2021 г.) и самун и зърнени култури (30.7%). На процедура обаче статистиката регистрира инфлация в съвсем всички следени браншове, като се изключи продажбите на някои типове техника и застраховки за дома.
Реклама Очаквания за още по-високи цени, Българска народна банка предизвестява за риск от инфлационна серпантина
България е във валутен ръб и не може да организира лична парична политика и в това време като дребна и отворена стопанска система елементарно " внася " инфлационните процеси извън. През май инфлацията в еврозоната продължава да пълзи нагоре и към този момент доближава рекордните 8.1%. Европейската централна банка разгласи, че има намерение да вдигне лихвените проценти с четвърт пункт през юли, последвано от по-голямо покачване два месеца по-късно., че ЕЦБ не може да увеличи лихвите и по едно и също време с това да държи под надзор цените на облигациите на най-уязвимите членове на валутния съюз.

В същото време откакто през април Съединени американски щати регистрира лек спад на инфлацията до 8.3%, през май тя още веднъж се повиши до 8.6%. Федералният запас към този момент стартира да повишава главния си лихвен % през март, а от този момент той беше нараснал два пъти с общо 0.75 прочие п. Очакванията са за ново нарастване на главната рента в сряда вечерта.

На този декор множеството прогнози на икономистите са растежът на потребителските цени в България да продължи да е доста над междинния в еврозоната. " Инфлацията от изолирана в обособени групи става широкообхватна и ставайки широкообхватна, тя се придвижва назад в цените на труда и има голям риск за нахлуване в инфлационна серпантина ", предизвести преди седмица подуправителят на Българска народна банка Калин Христов.

Преди ден сходно предизвестие насочи и шефът на централната банка Димитър Радев, визирайки и готвената актуализация на Бюджет 2022, и да намали някои налози в опит да компенсира отчасти приходите на популацията поради растящата инфлация за сметка на допълнителнен растеж на номиналния недостиг и дълг.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Компании 3 Право Реклама
" От позицията на Българска народна банка и с оглед задачите за преодоляване на инфлацията доста е значимо страната да не поема обилни спомагателни непрекъснати разноски, против които не стоят непрекъснати доходи. Има две групи от опасности, свързани с сходен метод: (1) заплаха от инфлационна спирала; и (2) нужда от мъчителни фискални корекции в недалечно бъдеще, без значение дали това ще стане по линия на приходите, т.е. посредством нарастване на налозите или посредством орязване на разноските. Наред с външните фактори, това би довело до една доста по-комплицирана макроикономическа среда за българските банки ", уточни Радев.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР