НС прие промените в Закона за защита на лица застрашени

...
НС прие промените в Закона за защита на лица застрашени
Коментари Харесай

НС реши: Бюрото за защита на свидетели преминава към правосъдното министерство

НС одобри измененията в Закона за отбрана на лица застрашени от наказателно гонене, с които Бюрото за отбрана на очевидците се закрива и минава на послушание към Министерството на правораздаването.

Промените бяха първа точка в съвещанието от днешния финален ден на 46-тия парламент, преди работата му да бъде закрита с декрет на президента.

Темата за Бюрото за отбрана провокира бурни полемики в пленарна зала:

Каква е същинската цел на този законопроект? Това заглавие мисля, че не е най-подходящо. Може би би трябвало да гласи - Закон за осветление на някои предпазени очевидци. Защо? Това си проличава от претекстовете, изявленията и всички приказки които се изговориха. Какво се цели? Чета, известие от вест от 4 август: „ Неизвестен откри пукотевица по предпазен очевидец по делото „ Килърите “. Нападението е в Горна Оряховица. Това се цели. Кой има изгода? Всички знаем, че избрани незаконни групи, по които има упрекнати, олигарси, които се откриват от правораздаването, по делата им има предпазени очевидци. Целта е тези очевидци да бъдат осветени, да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували че тези олигарси, укриващи се, си имат юристи по някои каузи. Затова е тази закон. За една дребна част тук и то най-кресливата част, това е бизнес. Нищо персонално. И още през днешния ден следобяд ще си броят хонорарите. Приятно преброяване! За другата част от присъстващите този законопроект е един пиар. За останалата, които го поддържат, това е една мръсна поръчка против Бюрото за отбрана на очевидците. Защото това Бюро не е на основния прокурор, прокуратура и съда. Това Бюро е на правосъдната система, сподели Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Молбата ми е към главната част от залата да не репликираме. Няма смисъл. Хубаво е да видиш какъв брой ниско може да падне някой, даже под амбразурата, в отбрана на КОЙ?!, попита Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Да не си затваряме очите пред някои проблеми в правораздаването и част от тези проблеми са със статута и ролята на основния прокурор и ролята на профилираното правораздаване, и метода по който се взимат решенията във Висш съдебен съвет. Ако не си оправим правораздаването, не можем да разчитаме на висок стопански напредък и задгранични вложения, само че няма да ги получим, сподели Атанас Славов от " Демократична България ".

Голата истина е видна за българския народ и в 45-ото и в 46-ото Народно заседание. Стига с тези метафори и процедури. Голата истина е, че огромна част от тези депутати се пробват да запазят това необичайно Бюро, този чудноват основен прокурор. Мен ме е позор да остана с вас в тази зала и в случай че не са хора, които са същински, почтени и морални, като ръководителя на Народното събрание, като множеството в правната комисия, Хаджигенов и " Демократична България " вие сте позор - Движение за права и свободи и ГЕРБ и аз ще изляза от тук, съобщи Филип Станев от " ИТН ".

Съдейки от писъците, издавани от избрана парламентарна група, очевидно Делян Пеевски ще стане предпазен очевидец, добави Хаджигенов.

Г-жо Атанасова, комфортно пропускате измененията във функционалностите на Бюрото. От Бюро за отбрана, то се трансформира в Бюро за защита на основния прокурор. Прочете персонално измененията на ПГ на ГЕРБ, с цел да се стигне да имаме една паравоенна конструкция, в следствие, на промени по самодейност на ГЕРБ. Проследете измененията в този закон. Как от едно Бюро в отбрана на очевидци се трансформира в паравоенна конструкция за защита на основния прокурор и придобива функционалности за защита, за наложително довеждане на очевидци. Обърнете внимание върху вашите промени в работа на това бюро. То се трансформира в инструмент за кавга, в инструмент за напън, в инструмент за обслужване на избрани цели и против правата на българските жители. Който подценява разпределението на управляващите извършва полицейски функционалности и се управлява от основния прокурор.Тук няма подозрение, че законодателните промени би трябвало да се извършат, с цел да се оправи нарушаването на Конституцията, съобщи Мая Манолова от " Изправи се БГ!Ние идваме! ".

Г-жо Манолова, чудя се по какъв начин да ви дефинира изявлението, като амнезия, политическа шизофрения или гьонсурат! През 2014 година е гласуван същия този закон, касаещ Бюрото за отбрана на лица застрашени от наказателно произвеждане и при гласуването ви, г-жо Манолова, вие като зам.-председател на Народно събрание от Българска социалистическа партия, гласувате в поддръжка и необичайно сега, това важи и за цялата ПГ на Българска социалистическа партия тогава при кабинета " Орешарски ", Българска социалистическа партия Движение за права и свободи и " Атака " поддържат Бюрото от Министерството на правораздаването да се трансферира на основния прокурор. Сега г-жо Манолова, вършиме изявление в противоположния смисъл, отговори Десислава Атанасова от ГЕРБ.
Очаква се през днешния ден да стане ясно и дали заключенията от отчета на краткотрайната комисия за следствие на полицейско принуждение от митингите предходната година ще бъдат импортирани за разглеждане в пленарна зала. Трябва да стане ясно и дали заключенията от отчета на краткотрайната комисия по проверка на предходното ръководство ще влязат за разискване.

Припомняме, че по време на разискването на измененията в правната комисия, на съвещанието участва основният прокурор Иван Гешев, който изрази несъгласието си с препоръчаните промени.

Според основния прокурор в случай че Бюрото за отбрана на очевидци бъде върнато към Министерството на правораздаването, ще се увеличи рискът към предпазените очевидци и магистрати, ще се понижи потенциалът на чиновниците, а по отношение на структурата може да има и реваншистки дейности.

Иван Гешев уточни, че все още Бюрото е най-добре квалифицираната работа за защита.

Законопроектът за изменение на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, беше импортиран от ПГ на " ИТН ". Законопроектът предвиждаше точно Бюрото по отбрана на очевидци да не е на послушание на основния прокурор.

Специфичните действия на Бюрото по отбрана включват необятен кръг от действия - предварителна отбрана, защита и наблюдаване на застрашени/защитени лица, персонална физическа защита по реда на чл.123 от Наказателно-процесуален кодекс, защита на прокурори и следователи.

Служители на Бюрото оказват психическа помощ на застрашени/защитени лица, правят активност по интернационално съдействие, информационно-аналитична активност и редица други.

За първото шестмесечие на 2021 година Бюрото по отбрана е обезпечавало сигурността на 16 предпазени лица по 9 каузи за отбрана. По отношение на 8 от лицата ограниченията за отбрана са изпълнявани на територията на България, а за останалите - на територията на други страни.

През 2020 година е завършило действието на Програмата за отбрана по 1 дело с 4 предпазени лица, а през първите шест месеца на тази година - по 1 дело с 2 предпазени лица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР