Новозеландското правителство е опитвало от години да депортира мъжа, отговорен

...
Новозеландското правителство е опитвало от години да депортира мъжа, отговорен
Коментари Харесай

Терористът от Окланд бил следен, от години опитвали да го депортират

Новозеландското държавно управление е опитвало от години да депортира мъжа, виновен за терористичната офанзива в супермаркет по-рано тази седмица, съобщи ДПА.

 Терористична офанзива: Мъж наръга шестима в търговски център в Нова Зеландия (видео) Виж още

Днес бяха анулирани правосъдните разпоредби, които забраняваха публикуването на името на мъжа и имиграционния му статут.

Премиерът Джасинда Ардърн съобщи, че новозеландската Имиграционна работа се е опитвала да депортира шриланкиеца от 2018 година В петък 32-годишният Ахамед Атхил Самсудин атакува седем души в супермаркет в Окланд. Той беше убит 60 секунди откакто почнал да ръга хора с нож от служители на реда под прикритие, които скрито го следели непрекъснато от юли.

Самсудин е дошъл в Нова Зеландия през 2011 година със студентска виза и е кандидатствал за бежански статут, съобщи Ардърн.

Молбата му първо е отхвърлена, само че при обжалването е задоволена и по този начин през декември 2013 година въпреки всичко му е възложен бежански статут.

През 2016 година попада в полезрението на полицията, а на имиграционните управляващи " става известна информация, която ги кара да считат, че бежанският статут на лицето е добит посредством машинация ", съобщи Ардърн.

През 2019 година статутът му е лишен, само че той обжалвал депортацията си.

Имиграционните управляващи по-късно проучили опцията той да бъде арестуван под стража, до момента в който трае обжалването.

" Невероятно разочароващо е, че издаденото по-късно правно мнение по въпроса е гласяло, че това не може да стане ", сподели Ардърн.

Мъжът бил освободен от пандиза през юли и от този момент спецслужбите скрито го следели като извънредно рисков екстремист.

Съдийката, която го пуснала, се аргументира, че той бил направил относително дребни закононарушения и че тя не е имала право да го осъди на затвор поради хипотетични планове. Тя го сложила под надзора на имам на джамия, който заречен да се опита да помогне, съобщи Асошиейтед прес.

Мъжът евентуално щял да бъде сметнат за " предпазено лице " поради статута на страната, от която идвал, и поради евентуалното отношение, което щяло да бъде проявено към него, когато се върне. В Нова Зеландия хората от категорията " предпазено лице " не подлежат на депортация.

Новозеландската министър-председателка даде обещание да внесе промени антитерористичното законодателство. Тя даде обещание Народното събрание да одобри до края на месеца закон, който ще криминализира планирането на терористична офанзива.

Към днешния ден трима от ранените при нападението в петък остават в болница в сериозно положение.

От веригата Каунтдаун (Countdown), в супермаркет от която бе осъществена офанзивата, оповестиха, че са махнали всички ножове и ножици от рафтовете в своите магазини, откакто стана ясно, че ислямистът сграбчил от магазина ножа, с който наръгал клиенти.. Мярката е краткотрайна, до момента в който от Каунтдаун решат дали да продължат да продават такива рискови предмети.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР