Новото повишаване на лихвите с 0,25 пункта ще навреди на

...
Новото повишаване на лихвите с 0,25 пункта ще навреди на
Коментари Харесай

Байдън постави бомба под световната икономика

Новото повишение на лихвите с 0,25 пункта ще навреди на финансовата система на Съединени американски щати. На фона на непрестанните банкрути ръководителят на Федералния запас Джеръм Пауъл твърди: всичко е под надзор. В същото време републиканците и демократите не могат да се схванат за нов таван на националния дълг, макар опасността от банкрут. Белият дом предизвестява, че в случай че договарянията се провалят, Брутният вътрешен продукт ще се срине с 6,1%, повече от осем милиона американци ще изгубят работата си. Но никой не е подготвен да прави отстъпки.

Без отстъпка

Основният лихвен % за повторно в границите на една година актуализира връх и доближи 5,25%. Съответно се усилват и разноските за обслужване на заеми за компании и жители. Като се има поради, че при дълготрайните контракти процентът нормално е плаващ, освен новите заеми, само че и към този момент взетите ще нарастнат. Промените ще обиден и скъпите бумаги. На първо място ще продължат да поевтиняват облигациите и в по-малка степен акциите.

Тази политика има за цел да понижи инфлацията до два %. На доктрина повишението на лихвения % е вярното решение, само че то не работи при положение на инфлация, провокирана от разноските - увеличението на цената на суровините и производството, пред което са изправени Съединени американски щати. Проблемите започнаха по време на пандемията, когато бяха отпечатани прекалено много пари. Ситуацията се утежни от украинската рецесия, която докара до повишение на цените на силата.

Икономистите считат, че стягането на паричната политика ще докара до съществени проблеми както във финансовия бранш, по този начин и измежду корпорациите. " Федералният запас няма да промени курса си в близко бъдеще. Можем да чакаме нов скок от 0,25 пункта през юни ", споделя финансовият специалист Андрей Верников. Според него банките чакат самобитна чистка и ще пострадат на първо място тези, които се занимават с ИТ промишлеността: „ Тази промишленост е привикнала да работи с съвсем безвъзмездни пари. Секторът на търговията на дребно също ще бъде под напън, защото районните банки са свързани с наемане на площи за магазини ”, добавя той.

Освен това, заради банкрути, елементарните жители също ще изгубят спестяванията си - застрахователната система не покрива всички депозити.

" Разбира се, икономическите закони работят, само че всяка обстановка изисква самостоятелен метод. В този случай не си струваше да рискуваме банковата система и фондовия пазар. Освен това, посредством повишение на лихвите, Щатите внезапно усилиха разноските за обслужване на дълга, ”, отбелязва членът на Надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и рисковите мениджъри Александър Разуваев. В същото време заплащанията по отговорности изискват нови заеми.

Стъклен таван

Без повишение на лимита страната няма да може да обслужва личните си облигации и ще настъпи банкрут. Съветниците на Белия дом са пресметнали, че тогава Брутният вътрешен продукт ще падне с 6,1%, а 8,3 милиона души ще изгубят работата си. Според някои анализатори цифрите са били повишени, с цел да бъдат подтикнати страните към договаряния. Други са сигурни, че действителността ще бъде по-тежка от прогнозите. Всички обаче са единомислещи, че най-лошото няма да бъде позволено. „ В краен случай 14-ата корекция на конституцията разрешава на президента да вдигне тавана без единодушието на Конгреса “, отбелязва Верников. Но, както сподели министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън, това ще провокира конституционна рецесия.

Докато страните бавят решението и борбата е чисто политическа. Джо Байдън, макар че споделя, че е невероятно да се бави, не желае да разисква никакви условия. Икономистите считат, че Съединени американски щати са небрежни към личните си финанси и известност на кредитополучател.

" Настоящата администрация се стреми да си върне позициите и да притегли допустимо най-вече гласоподаватели мигранти посредством обществени стратегии. Републиканците, въпреки това, упорстват за намаляването им единствено с цел да разсънят недоволството на гласоподавателите от политиката на демократите ", изяснява Георги Михайлец, съучастник в групата компании „ Плащания и преводи “.

Конгресът обаче ще може да прокара бюджетни съкращения, прибавя той. Освен това от ден на ден жители са недоволни от помощта за Украйна и пренебрегването на вътрешните проблеми.

Експертите считат, че несигурността ще продължи до края на май. " Беше неприятно решение да вършат разногласието обществен. Това подкопава доверието в държавните облигации и ще навреди освен на американците. В последна сметка Съединени американски щати са значима част от международната стопанска система, най-голямата номинално и на второ място след Китай в паритет на покупателната дарба “, твърди Разуваев. В същото време, в случай че в страната настъпи огромна рецесия, цените на петрола и други първични материали ще паднат, което ще се отрази отрицателно на съветския бюджет.

" Всичко е под надзор "

Въпреки вълната от банкрути, ръководителят на ФР Джеръм Пауъл споделя, че банковата система е здрава, постоянна и обстановката в бранша се е подобрила доста от началото на март. Той обаче признава, че стягането на изискванията за кредитиране може да провокира стопански спад. Експертите са единомислещи, че секторът към момента е по-стабилен от 2008 година, а тези организации, които не могат да се приспособяват към новите действителности, се " пукат ".

" Наистина огромните банки няма да бъдат наранени от тази история. Богатите ще стават по-богати, бедните ще стават по-бедни. Проблемът може да бъде решен единствено посредством смяна на структурата на стопанската система от спекулативна към индустриална.

Като цяло изказването на Пауъл има за цел да убеди хората да не вземат пари от банките. Според Разуваев размерът на гаранциите по депозитите също би трябвало да бъде повишен. Дори и да се наложи да се включи печатарската преса, това ще избегне суматохата на пазара и ще понижи загубите. " Банката е по този начин устроена, че за един $ личен капитал - постоянно има 10 взети назаем. Когато прекалено много хора решат да изтеглят вложения, настава банкрут. Ако се повтори рецесията от 2008 година, държавното управление няма да има различен избор, с изключение на да издаде повече пари ”, изяснява икономистът.

Този проблем обаче опира и до тавана на държавния дълг. За да се съберат средства, е належащо да се емитират нови държавни облигации и да се убедят съдружниците да ги купят.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР