Новото полско правителство, ръководено от Доналд Туск, прилага реформи в

...
Новото полско правителство, ръководено от Доналд Туск, прилага реформи в
Коментари Харесай

Полският президент обвини Доналд Туск в анархия

Новото полско държавно управление, ръководено от Доналд Туск, ползва промени в държавните медии, които са равносилни на " безредица ". Това съобщи президентът на страната Анджей Дуда, представен от " Ройтерс ".

Изказването му идва на фона на възходящото напрежение сред президента и

Полагането на клетва от държавното управление, ръководено от някогашния ръководител на Европейския съвет по-рано този месец, бележи началото на интервал на общуване с президента, който е съдружник на предходния националистически кабинет. Първите няколко дни бяха бурни.

Вчера новото държавно управление смъкна публичен новинарски канал от ефир и в ход, който съгласно него има за цел да възвърне безпристрастността.
 Уволниха шефовете на полските публични медии
Уволниха шефовете на полските публични медии

В сряда сигналът на TVP Info изчезна и беше сменен

Държавните медии, и по-специално новинарският канал TVP Info, бяха упрекнати, че са се трансформирали в средства за агитация при ръководството на националистическата партия " Право и правдивост ".

Дуда съобщи, че неочакваният метод, по който измененията са били приложени, е нарушил Конституцията, защото са били пропуснати съответните парламентарни процедури.

" Това са изцяло противозаконни дейности. Това е безредица ", безапелационен бе той.

Междувременно Мариуш Камински и неговият заместител от ПиС бяха наказани на две години затвор за корист с власт на предходни длъжности. През 2015 година, едвам седмици откакто ПиС пристигна на власт, Дуда ги помилва.
 Парламентът на Полша изиска правосъдна промяна
Парламентът на Полша изиска правосъдна промяна

С резолюция упорства за промени в Националния правосъден съвет

" Казах им, че в случай че бъдат вкарани в пандиза, ще бъдат първите политически пандизчии в Полша от 1989 година насам ", уточни той, имайки поради годината на рухването на комунистическото ръководство.

В отговор на апела на Дуда за съблюдаване на закона при използването на промените в медиите, Туск акцентира, че дейностите са ориентирани към " възобновяване на правния ред и нормалното благовъзпитание в публичния живот ".

Новото държавно управление счита, че самият Дуда е взел участие в голям брой нарушавания на Конституцията по време на 8-годишното ръководство на ПиС.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР