Новото Министерство на електронното управление вече съществува. Правителството одобри проект

...
Новото Министерство на електронното управление вече съществува. Правителството одобри проект
Коментари Харесай

Новото Министерство на е-управлението официално е факт

Новото Министерство на електронното ръководство към този момент съществува. Правителството утвърди план на разпореждане за одобрение на Устройствен устав на ведомството, ръководено от Божидар Божанов. Това се случва, откакто по-рано в Народното събрание бяха импортирани и промени в Закона за електронното ръководство.

С Устройствения устав се дефинират пълномощията на министъра, организацията, активността, функционалностите и числеността на личния състав ведомството и на неговите организационни структури и административни звена.

Чрез постановлението се основават базовите условия за създаване на нужната администрация към министъра, благодарение на която той ще основава и движи политиките в областта на е-управлението.

Ще се обезпечат в началото нужните запаси – материални, човешки и механически, организационни – за реализиране на заложените цели и цели в региона на развиването на електронното ръководство “, се показва в известието на Министерски съвет.

Междувременно през вчерашния ден, на първо четене в парламентарната комисия по е-управление, бе признато законодателното предложение за закриване на Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ). Нейните функционалности ще се поемат от новото министерство, което ще гради политиките. Към него пък ще бъде основана изпълнителна организация, която да поеме оперативните функционалности, като следенето на равнището на киберсигурността да вземем за пример.

На вчерашното съвещание на комисията по е-управление Божидар Божанов сподели, че чака новото министерство да стартира да действа пълноценно до три месеца след приемане на законодателните промени в Народно събрание. Предстоят неща като окончателното закриване на ДАЕУ и преназначаване на чиновниците в новата конструкция. Междувременно той и екипът му имат за задача да случат няколко съответни неща, в това число упоритостта да вкарат в деяние програмен продукт за електронна идентификация посредством смарт телефон.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР