Идеята за създаване на дигитално досие“ за всеки автомобил в

...
Идеята за създаване на дигитално досие“ за всеки автомобил в
Коментари Харесай

МЕУ ще работи за създаване на дигитално досие за всяка кола в България

Идеята за основаване на „ цифрово досие “ за всеки автомобил в България наподобява си проправя път напред. След като тематиката неотдавна бе повдигната от транспортния министър Георги Гвоздейков, в този момент сътрудника му с сектор " Електронно ръководство " я пое и поддържа.

„ Подкрепям концепцията за основаване на обединен указател на колите в България с всички свързани с тях данни и е време да бъде основано „ цифрово досие “ за моторните транспортни средства у нас “, съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски по време на кръгла маса по тематиката за подвижността, проведена от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България.

Това досие ще даде цялостна информация за положението на колите и опция за потребителите да създадат осведомен избор при покупката. “

Идеята е в това цифрово досие да се събира информация за всички свързани с автомобила събития – благосъстоятелност, резултати от годишния механически обзор, неговата годност, съществуването или неналичието на застраховки, както и осъществените поправки.

Всичко ще бъде налично на едно място “, посочи министър Йоловски.

За основаването на указател за използвани коли заприказва преди месец транспортният министър Георги Гвоздейков. Надлежното събиране на информацията на едно място би помогнало за изсветляването на " тъмни " практики, като връщането на километражи и прикриването на ремонтни действия, каквито са изключително присъщи за българския пазар.

Тук над половината от колите по пътищата са над 20-годишни, а от всички съвсем 4 млн. транспортни средства по-малко от 5% са под 5-годишни.

За да се избегнат операциите и изкуственото завишаване на цените на база погрешна информация за даден използван автомобил, в помощ идват данните – „ горивото “ на 21 век, както подсети и Александър Йоловски. Въпреки напъните през последните години обаче доста институции към момента не споделят задоволително информация между тях. И това е фундаментален проблем, акцентира министърът.

Данните от построените в последните 6 – 7 години системи постоянно се преглеждат като обект на феодална благосъстоятелност. “

Със основаването на министерство, което да се занимава съответно с електронното ръководство, се направи по-решителна крачка към оправянето с тези институционални язви. Йоловски даде обещание цялостна поддръжка за бъдещия авто указател – още повече, че неотдавна със законови промени МЕУ бе обособено като държавната институция, която ще се занимава с ръководството на данните.

Министърът сподели, че се възнамерява в бъдещия електронен указател да бъде интегрирана информацията, налична в построените през последните 6 – 7 години системи, като да вземем за пример в Националния указател на пътните транспортни средства, в Регистъра на осъществените периодически прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства и в Регистъра на застраховките „ Гражданска отговорност “.

Конкретика за това по кое време обаче ще има подобен указател към този момент няма.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР