Новото издание на Burgas Film Festival ще провери дали събитието

...
Коментари Харесай

Камера. Екшън. Бургас.

Новото издание на Burgas Film Festival ще ревизира дали събитието ще може да се върне към предходните си размери, или даже да надгради постигнатото досега. Между 16 и 23 юли фестивалът ще предложи нова селекция от непоказвано другаде в България без значение и артхаус кино. Филмите носят пресен лъх: постоянно прожекциите следват скорошните интернационалните министър председатели и по този начин българските фенове са измежду първите, до които тези заглавия стигат.

Фестивалът беше измежду дребното годишни събития, за които 2020 не беше нулева или пренесена онлайн - събитието се възползва от летния прозорец, в който рестрикциите бяха по-леки, и направи открити прожекции. Ограниченията дават отражение на организацията и в този момент - фестивалът гради проекти за интернационалните си посетители според от условията за пътешестване и влизане в България.

" Въпреки компликациите, подбудени от рестрикциите и пандемията, си давам сметка, че сме един от дребното фестивали изобщо, които ще се проведат по проект на физически подиуми, тук-там, където публиката има опция онлайн да хареса своя филм или да се запознае с представител от дадена продукция ", споделя креативният шеф и основател на фестивала Емил Ованесов, който постави началото на Burgas Film Festival като събитие, отдадено на киното в страните на Черно море, преди да разшири концепцията към цялото ново европейско кино.

" Burgas Film Festival се постанова като място, където може да видиш първокласен артикул, основан отвън София. Радва ни фактът, че от ден на ден фенове идват от разнообразни райони на България, а заради летния сезон чакаме и наличие на чужденци ".
Емил Ованесов
Част от програмата ще бъдат " Неудържим проблясък " на испанската режисьорка Айноа Родригез. Филмът направи премиерата си на фестивала в Ротердам, един от най-престижните конгреси за без значение кино, и притегли положителни реакции в Москва. Още един филм от програмата в Ротердам идва в Бургас - " Камъчета " на П.С Винотрадж. Сред главните заглавия в селекцията е и швейцарският " Момичето и паякът " , почетен с две оценки на последното Берлинале, и награденият във Венеция " Оазис " на сръбския режисьор Иван Икич.
" Неудържим искра "
За " Ол инклузив " на Волкан Уче това ще бъде едвам втора прожекция в Европа след премиерата на CPH: DOX в Копенхаген. Показвалият и преди филмите си в Бургас австрийски режисьор Павел Кузуйок ще взе участие с " Моля, останете на линия " , по едно и също време бездънен и занимателен взор към източноевропейските служащи (включително българи), които поправят телефонните жици сред градовете. Поглед към градската и немскоезична Австрия предлага " Лисица зад решетките " , който споделя за учител в учебно заведение за деца със специфични потребности.
Кадър от кино лентата " Моля, останете на линия " Градове Бургас Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.Акценти от изданието:> Град на полусъединител> Влакът от Бургас до Сарафово идва против 100 млн. лева> Без нова промишленост Бургас е закотвен в зоната на ниските заплати> Акве калиде - СПА центърът на Сюлейман ВеликолепниРазгледайте цялостното наличие по-долу.
" Продължаваме програмата за деца и за втора година ще покажем анимационна селекция. На последното издание заради голям интерес се наложи да има повторни прожекции, което пък ни дава очаквания в новото потомство. Вярвам, че това ще се трансформира в традиция ", споделя още Ованесов.

Очаква се да бъдат възобновени и специфичните събития към програмата, които се постановиха преди 2020 година: креативен работилници, диалози с интернационалните режисьори, музикални събития. Фестивалът ще има и взаимна самодейност с Burgas Free Tour - специфичен кинотур, който ще развежда гостите на града из снимачните местоположения на знакови филми, основани в Бургас.
Кадър от кино лентата " Лисица зад решетките "
В журито тази година вземат участие актрисата Мартина Апостолова ( " Ирина " ), операторът Калоян Божилов ( " Ага " ) и звуковият дизайнер Атанас Чолаков, който от години работи в Австрия и има над 50 заглавия в биографията си. В допълнение, фестивалът ще подаде ръка и на занапред пробиващите експерти в киното, като провежда и младежко жури.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР