Новото дясно обединение в политическото пространство у нас - Демократична

...
Новото дясно обединение в политическото пространство у нас - Демократична
Коментари Харесай

„Демократична България": АПИ държи лични данни на шофьори на ръба на закона


Новото дясно обединяване в политическото пространство у нас - „ Демократична България “ (ДБ), скочи против камерите за надзор на трафика по пътищата на АПИ. Според тях те събират персонални данни на водачите и ги съхраняват безсрочно, което е на ръба на закона. Агенция „ Пътна инфраструктура “ поддържа над 300 камери, които с изключение на координатите, снимат и резервират регистрационния номер, скоростта и часа на прекосяване. Тези данни се пазят безсрочно и сега АПИ знае с огромна акуратност кой, къде и по кое време е пътувал в страната с персоналния си автомобил през последните пет години, означават от Демократична България.

В тази връзка дясното политическо обединяване популяризира своя позиция и законодателна самодейност, която цели да регламентира работата на системата на АПИ за трафик надзор. Ето какво споделят от Демократична България:

Неприкосновеността на персоналното пространство е главно гражданско право в демократичните страни. Въпреки това институциите нерядко вървят по ръба на неговото нарушение.

Всички си мислим, че сребристите, четвъртити камери, които виждаме по основни места, до момента в който караме отвън обитаемоте места, имат единствената цел да мерят трафика и не записват кои са преминаващите коли и тяхната скорост.

Оказва се, че това въобще не е по този начин.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ поддържа над 300 такива камери, които с изключение на координатите, снимат и резервират регистрационния ви номер, скоростта и часа на прекосяване. Тези данни се пазят безсрочно и сега АПИ знае с огромна акуратност къде и по кое време сте пътували в страната с персоналния си автомобил през последните пет години.

За това липсва каквото и да било правно съображение – няма закон, който да разрешава на АПИ да събира тези данни, нито да ги съхранява толкоз време. Освен в прорез със здравия разсъдък, това е и много противоречива процедура според новия общ правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR).

Нещо повече, данните се съхраняват по метод, който не дава информация кой, по кое време и по каква причина е употребявал данните, а при възможен пробив в системата и приключване на информация, данните биха могли да станат всеобщо притежание.

Какво би могъл да направи с тази информация нарушител, който знае, че всяка сряда към 9:00 сутринта пътувате от Плевен до Монтана и се връщате в петък? Или притежател на транспортна компания, който получи всички данни за маршрутите на конкуренцията?

Предвид тези опасности, изготвихме законопроект, който в огромна степен да подсигурява защитеността на персоналните данни, които АПИ събира за нас. Предвидените ограничения включват:

запазване на данните във тип, негоден за неоторизирани лица;

ограничение и регламентиране на достъпа до събираната информация;

наложително документално уведомяване на всеки жител, когато за негов автомобил е осъществено търсене в базата данни;

заличаване на събраната информация не по-късно от 6 месеца след снимането.

Законопроектът е изпратен на Народното събрание и на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Очакваме бърза реакция поради влезлите в действие предходната седмица промени на европейското законодателство за отбрана на персоналните данни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР