Новородените бебета от майки с Covid-19 са рискови, което налага

...
Новородените бебета от майки с Covid-19 са рискови, което налага
Коментари Харесай

Първите ваксини на бебето трябва да се отложат, ако майката е с активна Covid инфекция

Новородените бебета от майки с Covid-19 са рискови , което постанова престой в Неонатологично интензивно поделение, както и използването на сложно лекуване. Това показват от Медицински комплекс “Д-р Щерев " във връзка със случаи на затруднения при бременни дами, а и при дребни деца и бебета, наранени от Covid-19.

След раждането, още от родилната зала, бебето се изолира в кувьоз и се превежда за наблюдаване в Коронавирус бранша на болничното заведение.  На 24-часова възраст се взима PCR тест както и кръвни проучвания за установяването на възможна възпалителна интензивност. Ако индикаторите са в норма и бебето демонстрира добра акомодация, то се отглежда като едно крепко дете.

Ако бебето е с отрицателен тест, а майката е с ковид, лекарите показват, е няма изрично мнение за уединяване на бебето от болната майка, само че заради високия риск от заразяване при близкия контакт, те поучават майките да не контактуват с новородените си деца, защото рискът е по-голям от изгодата .

Тук обаче крайното решение е на майката. Ако тя реши, че желае да е покрай детето си, подписва осведомено единодушие , поема риска и отговорността от вероятно заразяване на новороденото й дете.

 ЕПА/БГНЕС

Във връзка със голям брой запитвания по кое време се слагат първите наложителни ваксини на новороденото от болница „ Щерев “ прецизират, че първо се обяснява кой ще се грижи за детето след изписването. Ако майката има намерение да има директен контакт с бебето у дома, при кърмене да вземем за пример, не се слагат първите ваксини заради риск от затруднения при вероятно заразване . След цялостно излекуване на майката се прави бърз антигенен тест на бебето и в случай че той е негативен, тогава то се имунизира.

Ако бебета се болести с вируса в първите месеци след раждането лекарите поучават да се потърси неотложно лекарска помощ .

Британският вариант визира от ден на ден деца от разнообразни възрасти, в това число и новородени. Симптомите са разнообразни, някои го изкарват с доста дискретна симптоматика. При други се развива дихателна непълнота, налагаща хоспитализация и кислородотерапия. За благополучие рядко се стига до тежки затруднения, налагащи апаратна вентилация. Друга огромна група деца развиват стомашно-чревни признаци, които постановат хоспитализация и използването на рехидратираща терапия. При тези признаци възобновяване е бързо и без регистрирани съществени затруднения. Това прецизират експертите от Медицински комплекс “Д-р Щерев ". 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР