Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна от

...
Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна от
Коментари Харесай

Регистрираните нови безработни тази година са близо 145 000 по-малко

Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна от началото на годината досега са с близо 145 000 души по-малко спрямо 2020-а. Това сочат данните от профилираното наблюдаване на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта на пазара на труда.

Данните от наблюдението демонстрират, че от 28 декември 2020 година до 19 декември 2021 година новорегистрираните безработни са малко над 273 хиляди души, а от края на декември 2019 до декември 2020 година 418 хиляди души. В същото време почналите работа посредством бюрата по труда са надлежно 249 220 хиляди души.

В последната следена досега седмица, 13-19 декември 2021 година, продължава наклонността, която стартира през лятото, новорегистрираните безработни да са повече от почналите работа. Те са надлежно 4440 и 2800 души.

Въпреки това през втората година от пандемията се регистрира усъвършенстване на обстановката на пазара на труда спрямо 2020 година.

Главният специалист по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова разяснява:

„ Първоначалният потрес, който имаше от пандемията и напрежението в работодателите и в хората, които са били на несигурни работни места, да се записват като безработни и да си подсигурят месечен приход, през втората година на пандемията към този момент го няма. Самите хора, самият бизнес, страната към този момент някак си се срещна с това какво се случва на пазара на труда, тази цикличност на затваряне и отваряне на бизнеса и ограниченията, несъмнено, които се подхващат “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР