Новоприетите в детските градини деца е необходимо да представят стандартните

...
Новоприетите в детските градини деца е необходимо да представят стандартните
Коментари Харесай

Децата, които не са ходили на градина над 2 месеца, ще правят изследвания


Новоприетите в детските градини деца е належащо да показват общоприетите медицински проучвания, планувани в нормативната уредба. Това сподели Нели Манчева, основен специалист в Дирекция „ Образование “ на Столичната община, за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “. Манчева разясни, че децата, които не са посещавали детска градина повече от два месеца също трябда да показват необхидимите медицински проучвания. Родителите на деца, които са посещавали градината през лятото подават единствено декларация.

Всички новоприети деца, които за първи път ще постъпят в детските градини, следва да показват нужните документи, според нормативната уредба. А за децата, които възобновяват визитата си в детската градина има препоръчан вид: родителят да подаде декларация, че на него не му е известно детето да е било в контакт със заразноболни деца и че детето няма признаци на заразно заболяване в последните 14 дни преди да постъпи, изясни Манчева.

Столична община има безспорна подготвеност за реакция при пораждане на форсмажорни условия, свързани със заболяване на дете или човек от личния състав, добави Нели Манчева. По думите ѝ в такива случаи е планувано посещаване на място на специалисти от Столична община, които дават наставления за карантиниране на обособена детска група или цялата детска градина, както и подкрепяне с личен състав.

Това е медицински оправдано, с цел да почистим оптимално вероятните опасности в тази обстановка, разяснява от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.Родителите на по-големите възпитаници пък ще имат задължението да дават декларация, че детето им не е имало контакт със заразно болен. Бележка от персонален доктор няма да бъде изисквана.

Здравният министър още един път напомни, че в случай че бъде открит случай на болест в учебно заведение, той попада в обсега на отговорностите на съответното РЗИ, а тестванията за контактните деца ще бъдат безвъзмездни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР