Новооткритите работни места в САЩ отбелязват неочакван спад през август

Новооткритите работни места в САЩ отбелязват неочакван спад през август ...

Новооткритите работни места в САЩ достигнаха до 17-месечно дъно.


Новооткритите работни места в САЩ отбелязват неочакван спад през август до най-ниското си ниво от март 2018 г. насам, подчертавайки забавянето при назначаването на нови кадри на фона на относително свития пазар на труда.

Броят на позиции, които очакват да бъдат заети, спада със 123 000 до 7,05 млн., показват данни на министерството на труда, цитирани от Bloomberg. Броят на напусналите спада до 2,3% - в съответствие с четенията през последната година. Това е и потвърждение, че служителите остават уверени във възможностите на пазара на труда.Новооткритите работни места се свиват на годишна основа за трети пореден месец, продължавайки тенденцията на спад от рекрдните 7,63 млн. през ноември.

Общият брой на свободни позиции надвишава броя на безработни американци с над 1 млн.

Данни на министерството на труда от петък показаха, че работодателите са открили 136 000 работни места през септември, а средното почасово възнаграждение на служителите отбелязва най-слабия си годишен ръст от над година.

Въпреки това безработицата е на половин вековно дъно от 3,5%.

„Пазарът на труда, по много показатели, остава силен, но губи инерция“, посочва икономистът Ник Бънкър от сайта за подбор на персонал Indeed.com. „Работодателите се въздържат от наемане. Днешните стойности подкрепят аргумента, че забавянето на пазара на труда е водено от търсенето на работодателите“, допълва той.

Източник: investor.bg