Новооткрит фосил дава възможност на палеонтолозите да си създадат представа

...
Новооткрит фосил дава възможност на палеонтолозите да си създадат представа
Коментари Харесай

Палеонтолози изследваха фосил на птиче от времето на динозаврите

Новооткрит фосил дава опция на палеонтолозите да си основат визия за еволюцията на праисторическите птици, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на резултатите от проучването са оповестени в сп. “Нейчър“.

Става въпрос за един от най-малките откривани в миналото фосили от птици. Той е като моментна фотография на развиването на скелета на птицата.

Бебето птиче е живяло преди 127 милиона години и принадлежи към група праисторически птици, известни като Enantiornithes. Както и техните братовчеди динозаврите, Enantiornithes изчезнали от лицето на планетата в края на мезозоя, преди към 65 милиона години. Макар да няма наследници, които да се срещат през днешния ден, групата включва първите еволюирали през епохата на динозаврите птици.

По-големите знания за Enantiornithes могат да хвърлят светлина върху еволюцията на актуалните типове птици.

Птичето, което е огромно колкото кутрето на човек и тежи едвам 10 грама, евентуално е умряло дни след появяването си на бял свят, защото костите му не са изцяло втвърдени. Затова учените могат да си основат визия за развиването на костите измежду птиците от типа.

“Еволюционното разнообразие на птиците е в следствие от поредност тактики за излюпване на дребни и от значими разлики в темповете на растежа им – съобщи Фейбиън Нол от университета в Манчестър, Англия. – Като проучваме развиването на костите, можем да проследим доста еволюционни черти.”

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР