Новоизграденият бул. Васил Левски във Варна глътна десетки милиони, но

...
Новоизграденият бул. Васил Левски във Варна глътна десетки милиони, но
Коментари Харесай

Просрочените задължения на общините намаляват до 120 млн. лв.

Новоизграденият бул. " Васил Левски " във Варна глътна десетки милиони, само че даде недостатъци още при първия дъжд

© Цветелина Белутова Просрочените отговорности на общините не престават да понижават и през първото тримесечие на 2019 година Според данни на Министерството на финансите сумата пада до 119.8 млн. лева, или 3.8% от плануваните за годината доходи плюс изравнителната дотация, която получават общините. За информация, година по-рано просрочените отговорности бяха 147.9 млн. лева Междувременно дългът на общините продължава да пораства, като към края на март сумата надвишава 1.4 милиарда лева, което е с 12% нарастване по отношение на същия интервал на 2018 година Местните управляващи употребяват парите от заеми за съфинансиране на европейски планове и вложения.

Така капиталовата интензивност също пораства през първото тримесечие, само че с малко. Ако към края на март предходната година финансовите разноски на общините се равняват на 7.6% от общите им разноски, през първите три месеца на 2019 година делът е 10.5%, което е ненапълно и предстоящо поради идните локални избори. Според разбора на финансовото ведомство 71 общини регистрират стойност на индикатора (капиталови къмто общи разходи) над междинното за страната, а едвам 10 - над 30%, измежду които са Варна (35.6%), Девня (32.3%), Искър (50%) и Куклен (42.9%). Друг е въпросът за успеваемостта на тези вложения - информация: новият безценен бул. в морската столица, който се оказа с недостатъци малко откакто беше открит с фанфари от премиера Бойко Борисов.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Какво е положението

Числата демонстрират, че просрочените отговорности на общините понижават от 5.1% от плануваните приходи в бюджета до 3.8%. Общинските доходи пък нарастват с 1.5% до 579 млн. лева, само че разноските порастват доста по-бързо - с цели 15.5% до 1.43 милиарда лева Задълженията за разноски понижават алегорично - с 1.7% до 267 млн. лева, само че пък поетите задължения за бъдещи такива се усилват с 12.2% до над 2.4 милиарда лева

Голяма смяна в цялостната картина на общинските финанси обаче няма. Приходите, които локалната власт получава, се равняват на към една трета от общите приходи. Общинският дълг пораства до малко над 1.4 милиарда лева, с цел да се финансират европейски планове, вложения и настоящи разноски, като половината от сумата е на Столичната община. Събираемостта на налози върху недвижими парцели и транспортни средства остава на към 70%. А самите разноски за вложения остават дребна част от общите.

Без нови заеми от страната

От разбора излиза наяве, че от началото на годината не са контрактувани нови безлихвени заеми от държавния бюджет по процедурата за финансово излекуване. Така общините с сходни заеми остават 11, а сумата на дадените средства е 29.4 млн. лева От тях община Сливен регистрира най-голямо намаляване на размера на просрочените отговорности - с 8 млн. лева към март по отношение на края на 2017 година, като по този начин сумата пада под половин милион лв.. Община Мизия пък напълно е изплатила просрочените си отговорности. От друга страна, в Септември размерът се усилва с близо един милион до 2.4 млн. лева към края на март, демонстрират данните на финансовото ведомство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР