Новоизградените източници на възобновяема енергия (ВЕИ) през изминалата година в

...
Новоизградените източници на възобновяема енергия (ВЕИ) през изминалата година в
Коментари Харесай

ВЕИ проектите в ЕС не стигат за ограничаване на глобалното затопляне

Новоизградените източници на възобновима сила (ВЕИ) през миналата година в Европейски Съюз главно заместват газа, а не по-замърсяващите въглища, и също по този начин не са достигнали нужните равнища, с цел да се ограничи световното стопляне. Това демонстрират резултатите от годишния разбор на основаната в Лондон неправителствена организация Ember, оповестява Financial Times.

Според данните й през 2021 година електрическата енергия, създавана от въглища, е спаднала единствено с 3% спрямо две години по-рано. През 2019 година понижението е било 29% по отношение на 2017 година Изкопаемите горива към момента обезпечават 37% от производството на електрическата енергия на територията на Европейски Съюз, като с природен газ е създадена 18% от електрическата енергия, а от въглища - 15%. Производството на електрическа енергия от газ също регистрира спад от 8% по отношение на равнищата през 2019 година

Цената на изкопаемите горива се повиши фрапантно през миналата година, което докара до един от най-големите шокове в цената на електрическата енергия за последните десетилетия. Въпреки че цената на газа е главният мотор, цената на въглищата и на въглеродните квоти също се повишават, заради което разноските за производството на електрическа енергия са нарастнали съвсем седем пъти, което докара до внезапното повишаване и на електрическата енергия в цяла Европа. През втората половина на годината цената за производството на електрическа енергия от газ надвиши тази на въглищата, като разликата се усилва с напредването на годината, макар покачващите се цени на въглеродните излъчвания.
Спад в използването на изкопаеми горива
През първата половина на годината производството на електрическа енергия от ВЕИ главно е заменило въглищата и в по-малка степен останалите източници, включително газа и нуклеарната сила. Поради покачваща се цена на газа през втората половина на годината обаче възобновимите източници на сила стартират да заменят производството на електрическа енергия от газ, вместо от въглища. Освен това през същия интервал се вижда и директна подмяна на природния газ с въглища, равна на към 5% от общото произвеждане на електрическа енергия за 2021 година Най-голям спад в използването на природен газ има в Нидерландия - 24%, Испания - 18%, Белгия - 17% и Франция - 14%.
Реклама
Употребата на въглища също понижава в някои страни, които закриват електроцентралите, работещи с тях. Испания е протекция 6.5 гигавата от потенциала си за производството на електрическа енергия от въглища, а Чехия, Гърция, Италия, Румъния и Португалия - към 1-2 гигавата през последните две години.

Ефектът от закриването на тези електроцентрали обаче се компенсира от увеличената приложимост на въглища в други страни. За последните две години производството на електрическа енергия от въглища в Полша се усилва с 7%. Подобно е ситуацията в Ирландия, Франция и Дания.
Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР