Новоизбраният зам.-председател на Комисията за противодействие на корупцията и за

...
Новоизбраният зам.-председател на Комисията за противодействие на корупцията и за
Коментари Харесай

Зам.-шефът на КПКОНПИ: Арестът на Иванчева - без пропуски, замесването на Фандъкова - неуместно

Новоизбраният зам.-председател на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество Антон Славчев даде своето първо телевизионно изявление - по Канал 3.

Антикорупционният орган към този момент стартира работа, като първата му показна акция бе ареста на кмета на столичния регион „ Младост ". Действията на комисията към този момент провокират и спорни реакции. „ Законът работи от скоро. Съответно и звеното, което се бори с корупцията работи от скоро. Не бих споделил, че има негативтни реакции против него. По-скоро има колорит към тази акция, която бе взаимно с прокуратурата. Тя обаче се явява трета. Първите две не демонстрираха отрицателен резултат за Комисията. По-скоро това, че за първи път в България се задържа лице с такава сума и на такава висока служба провокира мнения в две направления. Постави се под подозрение самата интервенция и може би това провокира такова чувство. Но това може би бе наложено от някои медии. По-скоро съм мнение, че няма отрицателни реакции в обществото към нас ", разяснява Славчев.

Той бе безапелационен, че от страна на КПКОНПИ при ареста на Иванчева не е имало пропуски. „ По отношение на работата на нашата конструкция, мога самоуверено да заявя, че работата бе свършена съвършено. Обработката на доказателствата е работа на Специализираната прокуратура. Нашата работа е строго оперативна. Съгласно закона ние правим оперативно-издирвателна активност. В тази връзка във връзка с нас пропуски няма. Действията по преброяването на сумата, по персоналния обиск са напълно в компетентността на прокуратурата. При сходен случай, при който има намесено и второ лице постанова проверяващите органи да извършат доста точно и деликатно своите дейности. По отношение на задържанетох – то е част от една профилирана интервенция, в която вземат участие органи на Министерство на вътрешните работи, органи на КПКОНПИ и органи на прокуратурата. Всяко едно звено извърши безупречно дейностите, които са по закон, според тяхната подготвеност. Така че оперативно-издирвателната активност беше осъществена от нас, дейностите по задържането – от чиновниците на Министерство на вътрешните работи, дейностите по следствието – от органите на прокуратурата ", изясни зам.-шефът на КПКОНПИ.

Антон Славчев разяснява и изтеклото хипотетично СРС, при което се намесва името на столичния кмет Йорданка Фандъкова и при което медиаторът Петко Дюлгеров изяснява на Десислава Иванчева, че би трябвало да вземе рушвет, „ с цел да не се карат с кметицата ".

„ Всичките мероприятия, които бяха извършени, се предоставиха на прокуратурата. Прокуратурата, когато се гледаха ограниченията за неотклонение, даде опция на бранителите на г.-жа Иванчева и другите две обвинени лица, да се срещнат с всички материали. В това число материалите бяха предоставени в цялостен размер за втората мярка. Ако имаше такова нещо, което в този момент излиза в някои уеб сайтове, бранителите и обвинените лица първи щяха да го извадят. Лично за мен това, че намесват други лица, заемащи висши обществени персони в лицето на кмет на столицата..., това не дава отговор на истината. Това, което се пробва да се прокара в пространството, че надали не е зает и кметът на София, не дава отговор на истината. Имам поради по вземането на подкупа – това нещо изрично не дава отговор на истината ", разгласи Славчев.

Той изрази и персоналното си мнение във връзка с това дали събраните доказателства против Десислава Иванчева ще са задоволителни за неоправдателна присъда. „ Лично мое мнение е, че повече от това не може да се извади. Случаят е оптимално добре отработен. И персонално мое мнение е, че повече доказателства не биха могли да се съберат при по този начин стеклите се условия. Смятам, че самите решения на съда при гледането на ограниченията за неотклонение ми дава увещание, че сме си свършили добре работата, с цел да може съдът да реши и има или няма закононарушение, и персонално моето мнение е, че тези лица са направили това закононарушение ", сподели още Славчев.

Относно химикала от банкнотите, който може да е попаднал и по различен метод по ръцете на Иванчева, Славчев сподели: „ Има задоволително доказателства, които потвърждават закононарушение. И не забравяйте – закононарушение е освен вземането на парите. Престъпление е и да поискаш даже. Може изобщо да не се докосваш до парите, можеше и да не намерим пари. Това, което прокуратурата събра като доказателства – персонално мое мнение е, като някогашен проверяващ, е, че е задоволително ".

Извън съответната тематика за въпросния арест Славчев приказва и за опасенията, че антикорупционната комисия може да се трансформира и в инструмент за политически напън против избрани лица и кръгове. „ За тези, които не спят умерено и се будят обезпокоително – това е възприятие за тези, които са направили нещо. Колкото до тези опасения мога да заявя, че ние се водим първо от това дейностите ни да бъдат законосъобразни. Ако някой ще изтълкува нашето деяние, като оказване за влияние върху избрани кръгове – няма да е правилно, тъй като информация за непозволени дейности може да бъде получена във връзка с всеки един жител. Така че ние няма да се съобразяваме дали едно лице има политическа обязаност или няма. Ние ще се съобразяваме напълно със закона. Ако лицето е направило непозволени дейности, и ние съберем данни за това, то тези данни ще бъдат предоставени на съответните органи ", съобщи Антон Славчев.

„ Ние не можем да забраним на никого да ни звънни. Но тези, които си мислят, че ще могат да ни звънят и да се пробват да въздействат, би трябвало да знаят, че законът е безапелационен – този закон е ориентиран против лица, заемащи висша обществена служба ", сподели още той.

Като някогашен началник на звеното против корупцията в ДАНС, Антон Славчев изрази мнение, че към момента има неща, които може да бъдат допълнени в закона и с които да се разширят някои пълномощия на КПКОНПИ – най-много във връзка с приключване на информация, защото все още се постанова комисията да работи с огромен кръг от други служби, а съгласно него това би трябвало да се прави с стеснен брой хора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР