Ново звено към ЦИК ще подпомага провеждането и подготовката за

...
Ново звено към ЦИК ще подпомага провеждането и подготовката за
Коментари Харесай

Ново звено ще подпомага ЦИК за машинния вот, елиминираха електронното гласуване

Ново звено към ЦИК ще подкрепя провеждането и подготовката за машинния избор. През въвеждането му обаче болшинството в правната комисия де факто отстрани опцията за отдалечен електронен избор. След 20-минутна отмора, откакто закриха Обществения съвет към ЦИК и усилиха членовете на Централната комисия на 25, депутатите от правната комисия продължиха с промените на Изборния кодекс. Демократична България желаят образованието на жителите за гласоподаване с машини да бъде целогодишно, само че концепцията събра едвам 10 гласа, срещу бяха ГЕРБ и Българска социалистическа партия, а четиримата от Движение за права и свободи се въздържаха.

ГЕРБ и Демократична България имаха сходни хрумвания за основаването на звено, което да подкрепя ЦИК за машинното гласоподаване, " Демократична България " обаче отстояваха това да важи и за отдалеченото електронно гласоподаване, въпреки такова още да не е въведено. Политическа партия считат, че сходно звено би трябвало да стартира да създава план за електронно гласоподаване, тъй като това е бъдещето. " Български напредък " също поддържат концепцията да остане и електронното гласоподаване, а Александър Николов попита и дали то би трябвало да важи единствено за българите в чужбина. Според него светът върви тъкмо към отварянето на нови форми на гласоподаване, само че би трябвало да се търси гаранция за честното им осъществяване, написа " 24 часа ".

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче отвърна, че в залата са малко хората, взели участие и преди в работата по Изборния кодекс. Тя акцентира, че е отстоявала правото за опция за електронно гласоподаване. Дори през 2019 година е подкрепила в зала пробно електронно гласоподаване. До март 2020 година ЦИК е трябвало да одобри пътна карта за сходен избор, а такава към момента липсва. " Може би неслучайно ЦИК не участват на това разискване, тъй като щеше да има обоснован въпрос за какво не са си изпълнили отговорностите, които законът им е вменил ", уточни тя. Предвид последните хакерски институции ЦИК няма подготвеност да продължи с този ангажимент, по тази причина Атанасова предлага електронното гласоподаване да отпадне от дилемите пред новото звено. Тя настоя, че нито ЦИК, нито държавната администрация или " който и да е има опция да обезпечи сигурност за средата за електронно отдалечено гласоподаване ".

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР