Ново увеличение на таксите подготвят банките още от този месец.

...
Ново увеличение на таксите подготвят банките още от този месец.
Коментари Харесай

Банките отново вдигат таксите за теглене на пари

Ново нарастване на таксите приготвят банките още от този месец. Поскъпва както тегленето и внасянето на пари от банкомат и на каса, по този начин и таксата за поддръжка и разкриване на разплащателна сметка, сподели инспекция на.

Първа капиталова към този момент предизвести клиентите си, че трансформира цените и таксите от 13 април. Таксата за изтегляне от банкомат на Fibank за клиенти на банката към този момент ще бъде 0,15% от сумата, само че не по-малко от 30 стотинки. Досега таксата беше 0,1% от сумата, само че не по-малко от 30 ст. Променя се и таксата за преводи, свързани със залагания, като става 1,5% от сумата.

И друга банка ще промени сумите, които взема от клиентите си за разнообразни услуги. От 20 февруари Банка ДСК също покачва редица такси. Откриване на разплащателна сметка в офис на банката към този момент ще коства 6 лв., а не 4 лева, както до момента. Месечната такса за поддържка на сметка с издадена дебитна карта става 2,74 лв. при 2,60 лева в този момент, а без дебитна карта – 4,89 лв. при 4,50 лева в този момент.

Вдига се и таксата за поддръжка на студентска карта от 2,60 лева на 2,74 лв.. Повече ще заплащат и хората с влог в банката, като обслужването на неопределен депозит става 3,91 лв. на месец от 3,50 лв. в този момент. 10 лв. към този момент ще взима банката за закриване на разплащателна или спестовна сметка до 6 месеца от датата на разкриване. Досега за тази услуга банката не взимаше такса.

Нови такси ще има и за изтегляне на пари, като с предварителна поръчка на клиента таксата се покачва от 0,60% от сумата, само че най-малко 6 лв., на 0,70% и най-малко 7 лв.. Ако сметката е в евро, таксата става 0,8% от теглената сума, само че не по-малко от 5 евро. Без предварителна поръчка таксата ще бъде 0,80% върху цялата сума, в случай че е в лв., при 0,70% в този момент.

Повече пари ще ни взимат и за внасяне на пари. Сега таксата е 0,2% от сумата, която внасяме, само че не по-малко от 3 лв.. Вече ще ви взимат 0,25% от сумата и още веднъж не по-малко от 3 лв.. Повече се подвига таксата за внасяне на суми в евро – от 0,3% от сумата или най-малко 3 евро на 0,35% от сумата и най-малко 5 евро.

От 20 март Банка ДСК усилва и цената за вътрешнобанков превод по мобилен номер от 0,20 лв. на 0,50 лв.. От 23 февруари банката вкарва такса от 20 лв. за смяна на транзакционни предели по бизнес дебитни и предплатени карти и по бизнес кредитни карти, когато смяната се прави в офис на банката.

Нови такси чакат и клиентите на Централна кооперативна банка от 27 март. За разкриване на разплащателна сметка с дебитна карта към нея към този момент ще се заплаща по 5 лв., а не по 4 лева Вдига се и таксата за изтегляне на пари в брой от разплащателни и спестовни сметки. Ако сумата е над 2000 лв., таксата става 0,6% от нея, а не 0,5%, както в този момент. Увеличава се и таксата за изтегляне от сметки в евро - от 0,5%, само че не по-малко от 2,50 евро, на 0,7% от сумата, само че не по-малко от 3 евро. Преводите по сметки също нарастват, без значение дали са на един клиент, или на разнообразни, и таксата става 3,50 лв. от 3 лв. в този момент. Същото нарастване ще е и за бизнес клиенти.

Някои банки към този момент са повишили таксите си. От началото на февруари Българо-американска кредитна банка взима за изтегляне на пари с дебитна карта от банкомат на банката по 30 стотинки, а не по 25 ст., както до момента. От непознат банкомат таксата към този момент е 1,20 лева при 0,99 лева преди този момент. Повишила се е и таксата за изтегляне на пари от офис на банката, като за суми до 2000 лв. тя е 5 лв., а за по-големи – 0,6% от сумата. Преди това таксата е била 4,50 лв. за суми до 3000 лв.. Ако теглите в евро, също ще платите повече – до 1000 евро ще ви вземат 3 евро такса, преди този момент таксата беше 2,80 евро за суми до 1500 евро.

Това е следващото покачване на банковите такси. Първоначално банките усилиха най-вече тези, които се правят на гише в клоновете, само че в този момент нарастване има и даже на онлайн услугите.

Последните данни на Българска народна банка демонстрираха, че облагата на банковата система пораства и към края на предходната година доближава 2,1 милиарда лева, което е с 663 млн. лева или с съвсем 47 на 100 повече по отношение на тази за 2021 година Печалбата идва главно от растеж на приходите от лихви и такси, демонстрират още данните на Българска народна банка. Нетният приход от лихви се е повишил с 470 млн. лева (17%), а чистият приход от такси и комисиони – със 189 млн. лева (15,2%).

Предстои да забележим и дали други банки също ще усилят таксите през идващите месеци.

Следвайте ни във,и

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР