Ново проучване сред хората, които живеят в бившата комунистическа Източна

...
Ново проучване сред хората, които живеят в бившата комунистическа Източна
Коментари Харесай

Проучване: Крайнодесните нагласи се засилват в бившата комунистическа Източна Германия

Ново изследване измежду хората, които живеят в някогашната комунистическа Източна Германия, още веднъж демонстрира, че доста малцинство има десни екстремистки политически възгледи, съобщи ДПА.

Агенцията отбелязва, че това може да способства за напредък на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия ".

Проучванията на публичното мнение, които демонстрират възходяща поддръжка за тази групировка, изключително в провинциите, които са били част от Германската демократична република (ГДР), още веднъж насочиха вниманието към десния екстремизъм в страната.

Нарастващата мощ на " Алтернатива за Германия " провокира паника измежду мнозина, които считат партията за екстремистка, антидемократична и ксенофобска.

Делът на хората, които се разпознават с крайнодесни антиимигрантски позиции в някогашната Германска демократична република, е останал почти постоянен през последните 30 години, сочи изследването, оповестено през днешния ден от Института " Елзе Френкел Брунсуик " към Лайпцигския университет.

" Алтернатива за Германия " е привлякла множеството крайнодесни гласоподаватели в района, настояват създателите на проучването.

В същото време анкетата демонстрира, че доста негласуващи също споделят тези настройки, което обезпечава евентуална спомагателна база за поддръжка на партията.

Авторите на изследването откриха, че 7,1% от интервюираните 3546 души демонстрират " затворен десен екстремистки мироглед ".

Това е лек спад по отношение на предходни анкети сред 2002 и 2010 година (според които такива възгледи са имали 8%) или в интервала 2012-2020 година (според които такива възгледи са имали 9,7%).

Въпреки това създателите на изследването предизвестяват, че делът на хората с десни екстремистки възгледи е " доста висок " и това е " предизвикателство за демокрацията, което не трябва да се подценява ".

41,3% от интервюираните са съгласни напълно с изказванието, че " чужденците идват (в Германия) единствено с цел да се възползват от обществената ни страна ". Тезата, че страната " е претрупана от многото чужденци до рискова степен ", е изцяло подкрепена от 36,6%.

Проучването демонстрира също по този начин, че 26,3% от участниците в сондажа са напълно съгласни с изказванието, че в този момент Германия се нуждае от " мощна партия, която да въплъщава националната общественост като цяло ".

Освен това други интервюирани, които споделят отчасти тези позиции, което навежда на мисълта за " прикрито утвърждение " за крайнодесни възгледи и ги прави евентуални гласоподаватели на " Алтернатива за Германия ".

Мнозина от интервюираните са изразили теоретична поддръжка за концепцията за народна власт и парламентарен ред, само че в това време незадоволеност и отчаяние от метода, по който немската народна власт действа в всекидневието.

Победата на " Алтернатива за Германия " на локалните избори в неделя в дребния окръг Зонеберг в източната провинция Тюрингия, която е била част от Германска демократична република, провокира паника в народен мащаб, че крайнодясната партия може да се трансформира в главен политически фактор в страната.

Много германци са изключително чувствителни към десния екстремизъм, като се има поради тъмното нацистко минало на страната. Германската организация за вътрешно разузнаване следи избрани фракции в " Алтернатива за Германия " и някои нейни членове като потвърдени десни екстремисти, отбелязва ДПА.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР