Ново проучване, публикувано в JACC: Advances today, елиминира фактора замърсяване

...
Ново проучване, публикувано в JACC: Advances today, елиминира фактора замърсяване
Коментари Харесай

Шумът от трафика вдига кръвното налягане

Ново изследване, оповестено в JACC: Advances today, отстрани фактора замърсяване и потвърждава, че шумът самичък по себе си може да увеличи риска от хипертония - положение, което визира към една трета от възрастното население на света, отбелязва Euronews.

Заболяването работи, като при по-високо кръвно налягане кръвта притиска по-силно стените на артериите, което значи, че сърцето би трябвало да работи по-усилено, с цел да я изпомпва. С течение на времето това натоварва органите и усилва риска от инфаркти, инсулти и аневризми, Внезапният скок на кръвното налягане може да докара до признаци като замъглено зрение, дефицит на въздух, кървене от носа, болежка в гърдите и зашеметяване.

Учените, провели проучването, са наблюдавали здравните картони на над 240 000 души на възраст от 40 до 69 години, анализирайки данните от последните осем години. В резултат на това е открито, че градските поданици, които живеят вблизост до шумни пътни артерии, са надалеч по-предпразположени към хипертония, като рискът се...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР