Ново проучване, публикувано в академичното списание , показва силна връзка

...
Ново проучване, публикувано в академичното списание , показва силна връзка
Коментари Харесай

Разкрива ли хуморът тъмната ни душа?

Ново изследване, оповестено в академичното списание, демонстрира мощна връзка сред намирането на принуждение в медиите за занимателно с съществуването на тъмни личностни черти .

Изследването предвижда по какъв начин тази връзка може да докара до действително принуждение и нападателно държание .

„ Забелязахме, че липсват проучвания по отношение на личностните черти на хората, които намират за занимателни някои неща в развлекателните медии “ , споделя Крейг Андерсън, учител в Щатския университет на Айова и един от създателите на изследването.

„ Затова положително начало беше да се види дали тъмните черти на личността предсказват кой ще откри съответни развлекателни медии за занимателни " , прибавя той.

За да проучат това, Андерсън и сътрудниците му организират опити с анкети, които се концентрират върху седем тъмни черти на личността. Първите четири черти, наричани от психолозите „ Тъмната тетрада “, са както следва:
Нарцисизъм: величественост и егоцентричност Макиавелизъм: цинизъм и манипулативни обществени тактики Психопатия: безчувствие, импулсивност и антисоциално държание Садизъм: податливост за намиране на пострадването на другите за прелестно.
Другите три черти, които изследват, също са свързани с антисоциално държание. Те са:
Морална неангажираност: податливост за „ изключване “ на моралния компас за отбягване на следствията от аморално държание Злоба: податливост да нараняваш себе си, с цел да навредиш на други хора Злорадсто: намиране на наслаждение в нещастието или болката на различен човек.
Изследователите откриват, че шест от седемте тъмни черти на личността са свързани с наклонността насилието в развлекателните медии да се намира за занимателно. Само нарцисизмът не е обвързван с това.

Те също по този начин откриват, че колкото повече се излага човек на принуждение в медиите, толкоз по-вероятно е той да го намира за занимателно и да стартира да бъде морално неангажиран .

С други думи, до момента в който някои видове персони могат да бъдат привлечени от медийно принуждение повече от други, даже самото излагане на принуждение в медиите може да докара до "десенсибилизация " .

Андерсън поучава хората, които намират насилието в медиите за занимателно , следното:

"В този миг има доста малко проучвания, свързващи намирането на насилието в медиите за занимателно с по-късната експанзия и принуждение в действителния свят. Проучванията сочат, че увлечението по оръжия и насилствени произшествия, както и високата експозиция на медийно принуждение предсказва както леки, по този начин и рискови актове на принуждение . Но това не е същото като намирането на насилието в развлекателните медии за занимателно. "

Андерсън прибавя още:

" Родителите на деца от 5 до 21 години би трябвало да бъдат загрижени, в случай че децата им намират насилието, което виждат във всички типове медии, в това число новинарски репортажи, за занимателно, а не за трудно. Това е знак, че медийните привички на фамилията би трябвало да бъдат изменени и че фамилията би трябвало да прави по-добра работа по образованието на децата на обществени полезности. Интересното е, че насилието във филми със супергерои също е нездравословно за развиването на децата. "

Андерсън споделя още, че други проучвания демонстрират, че видеоигрите с просоциални тематики могат с течение на времето да доведат до усъвършенствана социализация и прочувствено развиване и да понижат вероятността от антисоциално държание .

„ Моля, имайте поради, че някои хипотетично просоциални игри, изключително игри, в които „ героят “ унищожава враговете, в действителност са нездравословни за децата “ , предизвести Андерсън. „ Основната причина е, че тези игри в действителност учат, че физическото принуждение е положително. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР