Ново проучване предполага, че консумацията на умерено количество протеин може

...
Ново проучване предполага, че консумацията на умерено количество протеин може
Коментари Харесай

Може ли умерената протеинова диета да бъде ключът към младостта?

Ново изследване допуска, че потреблението на умерено количество протеин може да бъде най-благоприятна за възстановяване на метаболитното здраве.

Хранителните потребности на човек се трансформират, до момента в който минава през живота от детството до напреднала възраст. Докато растем, доближаваме зрялост и остаряваме, телата ни са заети с разнообразни задания.

Докато учените се стремят да удължат продължителността на живота ни в здравословно положение – интервали без съществени болести – те се надяват да разпознават оптималния баланс на , които предизвикват положителното здраве на всеки стадий от живота.

Ново изследване при мишки изследва ролята на протеина на разнообразни стадии от живота.

Проучването открива, че потреблението на умерени количества протеин в младостта и на междинна възраст може да бъде ключът към положителното метаболитно здраве.

Проучването е оповестено в .

Как протеинът въздейства на биологичната възраст?

Използвайки мишки, учените изследват резултатите от приема на протеин върху биологичното стареене.

Те подлагат млади (6-месечни) мишки и други на междинна възраст (16-месечни) на диети с разнообразни равнища на протеин в продължение на два месеца.

Диетите им се състоят от 5%, 15%, 25%, 35% протеин или 45% протеин. Умерените количества, разпознати в изследването, са 25% и 35%.

Наблюдава се, че диета с ниско наличие на протеини води до развиване на затлъстяване на черния дроб , а мишките на междинна възраст демонстрират по-високи равнища на липиди или мазнини в техните системи, в сравнение с по-младите мишки.   Докато протеинова диета с умерено наличие на протеини намаляват равнищата на липидите и кръвната захар.

Следователно умереният протеин се приравнява на усъвършенствано метаболитно здраве в това изследване при мишки.

Може ли протеина да помогне на хората да живеят по-дълго?

Що се отнася до това дали резултатите от изследването ще се се отнасят и за хората,  специалистите считат, че е мъчно да се разбере, само че като бозайници, мишките имат общо с хората.

Въпреки че това е изследване върху мишки, то затвърждава мнението, че множеството възрастни – изключително всеки над 50 години – би трябвало да получават към 25% от калориите, която употребяват от протеини. Това е доста повече, в сравнение с средностатистическият човек употребява сега. Някои хора се нуждаят от даже повече протеини.

Специално внимание заслужават хората, практикуващи силови тренировки. За да се усили оптимално чистата маса, междинното належащо количество е към 1,6 грама на кг телесно тегло, а някои хора може да се нуждаят от 2,2 гр/кг или повече.

За хора, които желаят да изгарят мазнини, като в същото време запазят мускулите, 1,6 до 2,4 грама на кг може да са подобаващи.

Виж още: Колко протеин дневно би трябвало да одобряваме

Възрастните хора се нуждаят от повече протеини

По-възрастните хора се нуждаят от повече протеини, в сравнение с по-младите.

Саркопенията е главната обвързвана с възрастта причина за уязвимост, която е обвързвана с по-висок риск от увреждания, рухвания, фрактури, хоспитализации и преждевременна гибел.

Това се случва със обвързвана с възрастта мускулна загуба, варираща от 0,5% до 2% от общата мускулна маса всяка година, започвайки към 50-годишна възраст (въпреки че при хора, които са значително неактивни, може да стартира даже по-рано).

Като консумирате 25-35 грама протеин на всяко хранене и практикуват тренировки за опозиция, ще докара до увеличение на мускулната маса, кардио-метаболитното здраве и цялостното качество на живот.

Значението на приема на протеини

Протеинът е сериозен на всички стадии от живота.

Думата „ протеин “ произлиза от гръцката дума proteios , което значи „ първи “ или „ главен “, което отразява неговия статус преди всичко в човешкото хранене.

Когато растем, протеинът обезпечава градивните детайли (аминокиселини) за основаване на нови кости, кожа, зъби, мускули и така нататък По принцип всяка тъкан се нуждае от протеин, с цел да пораства. След като пораснем изцяло, протеинът към момента обезпечава градивни детайли – не е за напредък, а за заменяне на протеини, които се разграждат. Обмяната на протеини в тялото се случва през целия ни живот.

Много специалисти считат, че нужното на ден количество от 0,8 грама протеин на кг телесно тегло е доста по-малко от действителните потребности на тялото. Това количество съставлява единствено нужното количество протеини, с цел да се избегне недохранване , а не количеството за поощряване на положителното здраве.

От какъв брой протеин се нуждаете?

Може да се получи по-точно схващане на питателните потребности, като се употребява техниката за аминокиселинно окисление (IAAO).

Техниката IAAO дава рационална ежедневна рекомендация. Предполага се, че 1,2 грама протеин на кг телесно тегло са подобаващи за здрави млади мъже, по-възрастни мъже и по-възрастни дами.

Разликата сред двете рекомендации е забележителна. Препоръчителния дневен банкет (ПДП) за човек с тегло 68 кг е 54 гр протеин на ден, до момента в който съгласно измерването на IAAO, това ще се усили до 81 гр протеин.

Но може ли човек да употребява прекалено много протеин от храни богати на протеин и добавки?

Хората имат висок потенциал за мелене и асимилиране на протеини, тъй че е мъчно да приемате толкоз доста, че да е „ прекалено много “.

Имайте поради обаче, че някои специалисти допускат, че остатъкът от протеин може да докара до проблеми с бъбреците и костите, „ само че тези догатки значително са развенчани “.

В по-голямата си част протеините са релативно идентични, само че една вярна аксиома е, че протеинът от скотски генезис е с по-високо качество от протеина от растителен генезис, макар, че множеството проучвания демонстрират, че тази разлика евентуално е много дребна. 

Прочети още:

  • 19 растителни храни с високо наличие на протеини
  • 11 храни, които са съвсем чист протеин
  • 11 Зеленчуци Богати на Протеини за Оптимално Здраве
  • Диета за повишаване на мускулна маса – коло протеин е нужен?
  • Кога да одобряваме протеин, преди или след подготовка?
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР