Ново проучване показва, че специфични модели в ДНК могат да

...
Ново проучване показва, че специфични модели в ДНК могат да
Коментари Харесай

Борите се с безсъние - изследователите имат ново обяснение на проблема

Ново изследване демонстрира, че характерни модели в ДНК могат да дефинират дали ще развием бодърствуване. Изследователи от Нидерландия са събрали генетична информация от 2500 неродени бебета и са ги наблюдавали до 15-годишна възраст, като са измервали режима им на сън. 

Те открили, че при младежи с гени, за които е известно, че въздействат на съня, вероятността да се разсънят през нощта е по-голяма от тази при техни връстници без тези ДНК конфигурации. Генетичната предразположеност към непълноценни модели на сън към този момент е била потвърдена при възрастни.  Учените са разпознали разновидности в гени като NPSR1 и ADRB1, които могат да доведат до безсънни нощи, оповестява Mail Online.

Последните открития обаче демонстрират, че генът за „ неприятен сън “ е деен през целия живот на индивида.

Изследователите от Университетския медицински център в Ротердам и нидерландския Университетския медицински център „ Еразмус “ употребяват своите открития, с цел да подчертаят значимостта на идентифицирането на неприятния сън в ранно детство - още в кърмаческа възраст - за попречване на бодърствуване през целия живот.  Събрани са ДНК проби от 2 458 европейски деца, родени сред април 2002 година и януари 2006 година, като е употребена кръв от пъпната шнур и такава от същите деца на шестгодишна възраст. Паралелно с ДНК разбора майките докладвали за режима на сън на децата си на възраст от година и половина, три и шест години, а по-късно на 10 до 15 години.  



Според учените те дават косвени доказателства за устойчивостта на фенотипа „ неприятен сън “ през целия живот, а това открива опция за бъдещи проучвания на генетично обоснованото ранно разкриване и предварителна защита на проблемите със съня “. Техните открития са оповестени в  Psychiatry.

Друго изследване от 2022 година, оповестено в Journal of Clinical Sleep Medicine, открива, че съвсем 93% от слабите възпитаници имат нарушавания в съня, спрямо 83% от учениците със междинен триумф и 36% при отличниците.  Американската академия по педиатрия дефинира казуса с неприятното качество на съня измежду младежите като „ зараза “, провокирана от „ потреблението на електронни медии, потреблението на кофеин и ранното започване на учебно заведение “.  Тези данни спомогнаха за разрастването на придвижването на родители и специалисти по съня, които лобират пред щатските законодателни органи за въвеждане на по-късен начален час в учебните заведения. Калифорния и Флорида са единствените два щата, които са приели правила за по-късен начален час, изискващи образователните занятия в държавните гимназии да стартират не по-рано от 8:30 ч. 
А в случай че към момента не сте се приспособили към промяната на времето - ето пет съвета
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР