Ново проучване показва, че поддържането на здравословно тегло може да

...
Ново проучване показва, че поддържането на здравословно тегло може да
Коментари Харесай

Нови доказателства за връзката между затлъстяването и рака на стомашно-чревния тракт

Ново изследване демонстрира, че поддържането на здравословно тегло може да е значимо за понижаване на риска от рак на стомашно-чревния тракт, оповестява Юнайтед прес интеренешънъл, представен от Българска телеграфна агенция.

Изследването добавя доказателствата, че наднорменото тегло и увеличението на тежестта в зрелост усилват риска от рак на дебелото черво и други типове рак на стомашно-чревния тракт (СЧТ).

“Във време, когато процентът на затлъстяване се усилва в международен мащаб, а 70% от популацията единствено на Съединени американски щати е с наднормено тегло или затлъстяване, разбирането на връзката сред затлъстяването и дълготрайния риск от болести, като да вземем за пример рак, е от решаващо значение за възстановяване на публичното здраве ”, споделя научният началник на проучването Холи Луманс-Кроп, епидемиолог в Центъра за сложни проучвания на рака към Държавния университет в Охайо, Кълъмбъс.

“Нашето изследване демонстрира, че наднорменото тегло или затлъстяването през няколко стадия от живота може да усили риска от рак на стомашно-чревния тракт в по-късна зрелост ”, добавя тя в прессъобщение на университета.

Индексът на телесната маса (ИТМ), който доближава равнища за затлъстяване или наднормено тегло в ранна, междинна и късна зрелост, усилва риска от рак на стомашно-чревния тракт. Честата приложимост на аспирин не е трансформирала този нараснал риск при хората с наднормено тегло и затлъстяване, откри още изследването.

По данни на Националния институт по рака на Съединени американски щати затлъстяването и наднорменото тегло са свързани с най-малко 13 типа рак.

За задачите на новото изследване откривателите правят оценка авансово събрани данни от повече от 131 000 пациенти, включени в многоцентровото изследване за скрининг за рак на простатата, белия дроб, дебелото черво и яйчниците сред 1993 и 2001 година Участниците са били на възраст от 55 до 74 години по време на записването.

Според откривателите мастните кафези могат да провокират възпалителна реакция и да насърчат дисфункция на имунните кафези. Това може да докара до сърдечносъдови болести като инсулт, метаболитни положения като диабет вид 2 и някои типове рак.

Изследователите са употребявали 20-годишна възраст като формулировка за ранна зрелост, 50 години за междинна възраст и 55 или повече години за по-късна зрелост. Те означават също по този начин какъв брой постоянно участниците са приемали аспирин или артикули, съдържащи аспирин.

Проучването, оповестено онлайн в “Джърнъл ъв американ медикъл асошиейшън ”, е проследило участниците в продължение на 13 години или до 31 декември 2009 година, според от това кое от двете събития настъпи по-рано.

“Смятаме, че резултатите от това изследване акцентират нуждата от по-добро схващане на главните механизми на средствата за предварителна защита на рака, както и на това кой може да има или да няма изгода от тяхната приложимост. Областта на прецизната предварителна защита е към момента относително нова, само че е трогателен път за проучване на профилактиката на рака ”, сподели Луманс-Кроп.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР