Ново проучване, направено върху снимки на астероида Рюгу, разкрива мистерията,

...
Ново проучване, направено върху снимки на астероида Рюгу, разкрива мистерията,
Коментари Харесай

Астрономи разкриха мистерията на мистериозния цвят на повърхността на астероида Рюгу

Ново изследване, направено върху фотоси на метеорита Рюгу, разкрива мистерията, обвързвана със странния цвят на неговата повърхнина. И по-специално – за какво един съответен вид материал е по-червен, а различен – леко наследник.

Милиони метеорити – парчета от галактически обекти от зората на Слънчевата система - орбитират към нашето Слънце. Въпреки това общата маса на целия този „ галактически отпадък “ в Астероидния пояс е по-малка от тази на Луната. Един от най-често срещаните и антични типове метеорити са така наречен C-клас.  Те са формирани от глина и силикат. Такъв е и Рюгу.

За да научи повече за този античен интервал на групировка, Японската галактическа организация изпрати своя галактически уред „ Хаябуса-2 “ на 42-месечно странствуване до Рюгу. През февруари 2019-а той най-сетне кацна върху метеорита с формата на елмаз, направи голям брой фотоси с висока резолюция и даже взе проби. За изненада на учените „ Хаябуса-2 “ откри два типа материал на повърхността – един, който е по-червеникав, и различен – леко наследник.

Повърхността на Рюгу. Източник: JAXA/U. Tokyo/Kochi U./Rikkyo U./Nagoya U./Chiba Inst. Tech./Meiji U./U. Aizu/AIST]

Екипът, управителен от Томокацу Мотора, е употребявал фотосите (и направеното видео), с цел да изследва геологията на метеорита. Учените имат вяра, че „ зачервяването “ е в резултат на къс интервал от интензивно слънчево стопляне (вероятно когато метеоритът краткотрайно се е обърнал към Слънцето). Резултатите са оповестени в Science.

Рюгу е основан от материал, датиращ още от времето на групировката на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години. Предишни проучвания обаче откриха, че самата повърхнина е едвам на 9 млн. години. Екипът се надява, че като изследва по-подробно Рюгу, който самичък по себе си съставлява самобитна капсула на времето, ще можем да научим повече за зората на Слънчевата система, както и за материалите, които по това време са изиграли основна роля за образуването на живот.

„ Рюгу е първичен въглероден обект и съдържа хидратирани минерали и органични молекули – споделя Морота. – Важно е да разберем по какъв начин сходни молекули се трансформират химически от слънчевата радиация, с цел да научим повече за химическата еволюция на органичните молекули, които евентуално са били превозени до ранната Земя. “

В момента „ Хаябуса-2 “ пътува назад към Земята и би трябвало да се прибере през декември 2020-а.

Астероидът Рюгу, сниман от 20 км разстояние. Източник: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu and AIST.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР