Ново проучване на общественото мнение по теми, свързани със защита

...
Ново проучване на общественото мнение по теми, свързани със защита
Коментари Харесай

Какви яйца купуваме от магазина

Ново изследване на публичното мнение по тематики, свързани със отбрана на животните, удостоверява, че изискванията, в които се отглеждат кокошките носачки са значими за от ден на ден хора в България. Тенденцията е устойчива и демонстрира възходящо единодушие с изказванието, че развъждането на кокошки в кафези не е морално, откакто съществуват по-хуманни разновидности.

Това демонстрира изследване, представително за популацията на страната над 16 година, с квота по пол, възрастова група и местоживеене. Изследването е извършено от СОВА ХАРИС в интервала 15.06 – 12.07.2023 година измежду 1503 български жители на възраст над 16 години по метода на онлайн анкета.

Над 76% от интервюираните декларират, че купуват кокоши яйца за семейството си всяка или съвсем всяка седмица – това е с 0,5% повече в сравнение с през 2021 година

Намалява броят на хората, които не са осведомени с методите и изискванията на развъждане и въобще не обръщат внимание на това.
По-голямата част от запитаните – 41,3%, не са осведомени кой е най-разпространеният способ за развъждане на кокошки носачки за яйца в България.

30% от българите купуват мляко всеки ден

Относително същият % – 43,6%, дават отговор, че въобще не обръщат внимание на вида развъждане при покупка на яйца. В съпоставяне с 2021 година, тези данни демонстрират, че понижава броят на лицата, които не са осведомени с методите и изискванията на развъждане и въобще не обръщат внимание на това.

Над половината от интервюираните показват, че за тях изискванията за развъждане на кокошките носачки са значими, когато избират яйца за семейството си.

Мнението, че изискванията на развъждане на кокошки имат резултат върху качеството на яйцата, през 2020 година се споделя съвсем единомислещо – 88%, а през 2021 и 2023 година надлежно от 85,5% и 87% от запитаните.
 istock istock
Все повече българи намират за аморално развъждането на кокошките в кафези, откакто има и по-хуманни разновидности. Процентът на хората, съгласни с това изказване през 2020 година е 76%, година по-късно, през 2021 година, процентът нараства до 89%, а през 2023 доближава 89,4%.

Аналогична наклонност се следи и при желанията за извършване на покупки от търговци, които имат етична политика за по-хуманно отношение към животните. През 2020 година 78%  от всички запитани настояват, че биха предпочели точно такива търговци на яйца – които имат политика за по-хуманно отношение към животните. Година по-късно те са  87,8%, а през 2023 –  89,2%.

79,8% от респондентите на изследването от 2023 година декларират, че биха платили по-висока цена за яйца от ферми, осигуряващи по-хуманни условия за живот. За съпоставяне този дял през 2021 година е бил 81,4%, а през 2020 година – 77%.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР