Ново проучване на Евробарометър за европейското гражданство и демокрацията, представено

...
Ново проучване на Евробарометър за европейското гражданство и демокрацията, представено
Коментари Харесай

Гражданите на ЕС са по-добре запознати с правата си на национално и европейско ниво

Ново изследване на Евробарометър за европейското поданство и демокрацията, показано от Европейската комисия, демонстрира, че 91 на 100 от жителите са осведомени с понятието жител на Европейския съюз. Това е най-високото ниво на информираност от 2007 година насам и съставлява трайно нарастване по отношение на регистрираните през 2015 година 87 на 100, се показва в известието на комисията. 

Повечето европейци знаят добре изборните си права на национално и на европейско ниво. Според изследването 65 на 100 от европейците са осведомени с определението " поданство на Европейски Съюз " и неговото значение, а 26 на 100 са чували за това.

Гражданите са наясно с правото на тъжба до институциите на Европейски Съюз (89 на сто), с правото на престояване в която и да е страна от Европейски Съюз (85 на сто) и с правото да получават същото отношение като жителите на тази страна (81 на сто).

Въпреки трайното повишаване на броя на европейците, които знаят по какъв начин да постъпят, когато правата им са нарушени, едвам 37 на 100 се усещат добре осведомени. Това съставлява нарастване с 11 на 100 по отношение на регистрираните през 2015 година данни. Общо 92 на 100 от запитаните дават отговор, че в случай че се нуждаят от помощ в страна отвън Европейски Съюз, в която личната им страна няма консулство или посолство, биха потърсили поддръжка от европейско посланичество. 

Попитани за свободното придвижване в Европейски Съюз, 84 на 100 дават отговор, че съгласно тях то носи цялостни изгоди за стопанската система на тяхната страна. Това демонстрира нарастване от 13 на 100 по отношение на 2015 година, отбелязва Европейска комисия. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР