Ново проучване изглежда е открило причината хората да нямат опашки,

...
Ново проучване изглежда е открило причината хората да нямат опашки,
Коментари Харесай

Защо хората нямат опашки?

Ново изследване наподобява е разкрило повода хората да нямат опашки, макар че нашите предшественици са имали.

В своето изследване група откриватели откриват, че разновидност на гена TBXT е предизвикала ембрионите на плъхове да развият закърнели опашки или въобще да нямат опашки.

Изследователите допускат, че преди 20 милиона години инцидентен човешки предходник е бил обиден от разновидността на гена на TBXT и е предал неналичието на опашка на потомството си в продължение на няколко генерации. В последна сметка хората са се развили с тази разновидност, заради което нямаме опашки.

Досега разбирането беше, че хората са изгубили потребността да имат опашки, с помощта на еволюцията. По-дългото и тъкмо пояснение обаче е това, до което учените доближават в най-новото си изследване: генетична разновидност.

В новото изследване основаните в Ню Йорк откриватели теоретизират, че разновидността е била осъществена след прибавянето на къс сегмент от ДНК, прочут като Alu детайл който е повода хората да нямат опашки, а маймуните да имат. Всъщност въпросът за какво хората нямат опашки тормози Бо Ся, академик занимаващ се с биология на стволови кафези от Нюйоркския университет, още от дете, споделя той пред New York Times.

В опит да откри някои отговори, Ся учи развиването на ембрионите със специфичен акцент върху това кои гени са задействани и кои са изключени в разнообразни точки по време на растежа в утробата. Той също по този начин проучва развиването на опашката при други животни и съпоставя ДНК на безопашати маймуни с маймуни с опашки.

Тъй като учените по-рано са разкрили над 30 гена, виновни за развиването на опашката при разнообразни животни – в това число котките манкс, които по известна причина нямат опашка или имат единствено дребен възел за опашка, породена от генетична разновидност, Ся теоретизира, че същото се е случило с нашите предшественици и в последна сметка хората останали без опашки.

Сравнявайки приматите и маймуните, Ся прави вълнуващо изобретение: разновидност в гена TBXT е явна при хора и примати, само че не се следи при маймуни. За да ревизират теорията, че този ген е генетичният механизъм, виновен за загубата на опашката при хората, Ся и неговият екип преглеждат генетично модифицирани ембриони на мишки. Те разкрили, че прибавянето на TBXT гена е довело до това, че някои мишки нямат опашки, до момента в който други развиват къси, тънки опашки.

Това предиздвикало Ся и сътрудниците му да предположат, че преди 20 милиона години инцидентна генна разновидност в маймуна е причина да развие скъсен възел вместо опашката, или въобще да няма опашка. След това тази маймуна предала чертата на потомството си и разновидността траяла бързо да си проправя път по няколко родословия, до момента в който доближи до нас.

Все отново остава въпросът за какво загубата на опашка е била от изгода за нашите предшественици. Дали опашките са пречили повече, в сравнение с са помагали на предците ни? Освен това съществува нараснал риск от развиване на недостатъци на невралната тръба (NTD), които могат да повлияят неподходящо на мозъка и гръбначния дирек.

Може още да не знаем какво е преимуществото да загубим опашките си, само че по-нататъшни проучвания може един ден да съумеят да дефинират отговора.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР