Ново пространно изследване на Активни потребители върху родната майонеза показа

...
Ново пространно изследване на Активни потребители върху родната майонеза показа
Коментари Харесай

Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание

Ново просторно проучване на " Активни консуматори " върху родната майонеза сподели фрапантно разминаване на данните, оповестени от производителите, и действителното наличие на продукта. У нас няма регламентирана от закона рецепта за майонеза, само че има всеобщо разбиране за усета, цвета и консистенцията. Но това не е най-лошото, което афишират от " Активни консуматори " в тяхното относително проучване.

“Най-лошото е разминаването сред информацията от етикета и тази, показана от лабораторното проучване. Разминаването е в икономическа изгода на производителя, само че има и неподходящи последствия за потребителите. ”

Предварителните резултати посочили, че сумарно количеството на въглехидратите надвишава 10%, което е доста повече от заявеното на етикетите. Поради тази причина при 4 продукта в допълнение било измерено и наличието на въглехидратите. Крайните резултати демонстрират, че количеството на въглехидратите в тези търговски марки надвишава шокиращите 20% от тежестта.

Тревожно е, че захарите, част от тези въглехидрати, са добавяни и в артикули, рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза) дребното мазнини са “компенсирани ” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Много или малко е това – единствено захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на съвсем 5 чаени лъжици захар! Както знаем, майонезата е една от най-любимите на децата храни, която те прибавят на съвсем всичко - сандвичи, пици, картофки.

“Използваните в страната нишесте, добавена захар, гума гуар и гума ксантан не влизат в рецептата на нито един интернационален стандарт. ”

Анализът на влаганите мазнини демонстрира по-оптимистични резултати. Не се удостоверяват предварителните опасения за вложение на индустриални мазнини. При всички 16 марки като суровина е употребено слънчогледово олио. Вместо 65 – 80% масленост у нас заявените стойности са приблизително 34,4%. Измерените са още по-ниски – 27,6%. Количеството мазнини, които другояче дават отговор на оповестените на етикета, е обезщетено с количество на вложената вода. Която е надалеч повече от която и да е рецепта за майонеза. Повече вода понижава разноските по производството, само че излага на риск здравето на потребителите, тъй като се покачва окислението на мазнините. Това води до струпване на токсични и канцерогенни субстанции имащи в дълготраен проект негативен резултат върху здравето на хората.

Пълните данни от проучването, сравнителни таблици и съответни марки майонеза можете

.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР