Ново правителство, нови надежди. Но когато вече трябва да управляваш,

...
Ново правителство, нови надежди. Но когато вече трябва да управляваш,
Коментари Харесай

Новото правителство - кое определя ще го бъде ли?

Ново държавно управление, нови очаквания. Но когато към този момент би трябвало да управляваш, розовото бързо минава в други цветове. Какво го чака новото ни държавно управление - както споделя експремиерът с национална мъдрост: " Не пожелавай дамата на близък, щото може да стане твоя ".

От кого Бойко Борисов най-вече го заболя?

Близо 8 месеца президентът Румен Радев имаше цялостен надзор над страната и опцията да нанесе тежки удари над своя максимален противник – Бойко Борисов и партия ГЕРБ. В една каруца с тях са Движение за права и свободи.

Радев сформира 2 държавни управления с една част технократи, а другата - (познати) лица с политически упоритости. Още първоначално се виждаше кампанийност в ласкателното отношение в медийното пространство и обществените мрежи към трима служебни министри – Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Пеканов. Постепенно, евентуално поради разлики свързани с, Пеканов излезе от тази звездна тройка и беше сменен от други членове на кабинета.

Дали случилото се е напълно органично или има външна интервенция, могат да кажат единствено експертите, само че за по-наблюдателните този въпрос стои. Някои министри са разочаровали президента тъй като не направиха мечтаната от него проверка в ресорите си. Ярък образец са Асен Личев на околната среда и Стела Балтова на туризма. Но за техните дейности или бездействия ще би трябвало обособен материал. Ако за мнозина, повлияни от mainstream-а, приятната изненада е тандема Василев-Петков, а Бойко Рашков случи това, което се очакваше от него, то анализът отвън страстите би извел на напред във времето друга персона. Преподавателката от УАСГ арх. Виолета Комитова изненада всички с дух на герой от изчезващ за нашите ширини тип. По създание Кирил Петков смени управлението на ББР и направи инспекция на някои от ремонтираните язовири, със умозаключение за. Колежката му в районното развиване имаше избор – да изкара безшумно и добродушно времето си в министерството. Тя обаче влезе в преден конфликт с най-голямото лоби на Борисов като направи безусловно проверка на неговото ръководство в бранш строителство. Поведе борба, с цел да в профил шефа на " Автомагистрали " ЕАД Стоян Беличев, което лиши близо два месеца. Посочи порочни практики при ремонта и строителството на пътища - с изказвания, че по този начин лелеяната Автомагистрала " Хемус " се строи без строителни бумаги и надзор, с раздадени предплатено 760 млн. лева за материали, техника и озеленяване на прави, които нямат Подробен устройствен план и план, нито позволение за градеж. Средствата са обезпечени със застраховки, което беше забелязано от служебната власт като заплаха да не бъдат върнати в цялостен размер при положение на потребност. Комитова развенча обещанията на Борисов, че автомагистралата ще е подготвена до няколко години - и за десетилетие може да не стигне. Комитова отхвърли да заплати 1,5 милиарда лева за настоящи поправки. За тези пари би следвало да имаме най-хубавите пътища на Балканите, уви нямаме. Благодарение на нея вътрешният министър стартира най-мащабното следствие в историята на България за градежа на Автомагистрала " Хемус ". Обществото видя свършеното от Комитова едвам във второто служебно държавно управление. Оттеглянето на тандема разреши на нея и Рашков да влязат във фокуса. На тях в известна степен Политическа партия дължи изборния резултат, тъй като гласувалите за тях чакат заложената от Рашков и Комитова линия да продължи.

Още щом стана министър-председател през 2009 година Бойко Борисов си беше сложил за цел да остане в историята като строител на модерна България. Изграждането на пътища постоянно е било измежду неговите цели, само че някъде сред втория и третия мандат този негов блян се изроди. Комитова удари най-силно Борисов.

Обществените упования бяха, че тя ще остане и в постоянното държавно управление. Политическите ползи на договарянията за сформиране на кабинет явно са победили. Летвата вдигната от Комитова ще бъде сложна за превъзмогване от Гроздан Караджов, чийто кандидатура е символна за това, което следва.

" А " тим, само че в коя група?

Съмненията към някои от персоните в новото държавно управление не са симптом на неприятен усет и подозрителност. Това е превантивна реакция поради ниската политическа просвета на тези, които се занимават с политика. Бъдещият финансов министър би трябвало да даде отговори на някои въпроси:

1. Например изказванията, че увеличените доходи са от по-добра събираемост, а те са от растящата инфлация.

2. Къде бяха пренасочени тези 500 млн. лева предопределени за Автомагистрала " Хемус "?;

3. Защо остава мъглата към?

Земеделският министър на Българска социалистическа партия се обрисува да бъде проблематичен. Външно министерство за следващ път ще бъде управлявано от човек отвън системата на дипломацията. пък наподобява да е имал отношение към бранша май единствено в качеството си на клиент на хотел. Начело на околната среда застава човек от Зеленото придвижване, който ще има проблем в търсенето на единодушие с бизнеса поради предишното си на деятел. Да критикуваш и съдиш извън е елементарно! Сега за първи път ще му се наложи да търси и взима решения, които обаче ще би трябвало да балансират сред природа и промишленост. Вероятно значително огромни компании са мощно обезпокоени от Сандов и това прави разговорът по-труден преди да е почнал.

Министрите на " Продължаваме промяната " (ПП) следва да опознаем, само че буди терзание. Преселението на администрацията, което ще бъде провокирано от местенето на голям брой организации и дирекции, ще отнеме най-малко половин година до момента в който проработи на цялостни обороти. Концентрацията на власт посредством опит за надзор над сътрудниците на съвсем всички равнища крие риск от напрежение. Новото държавно управление няма да има 100 дни толеранс заради две аргументи - тъй като е формирано след три вота; вероятно обществено напрежение, подбудено от растящите цените на тока; безконечното напрежение поради ковид, който вълна след вълна демонстрира какъв брой сериозен проблем е изключително за страни, които дълго време са били в положение на разпад - като нашата. Ясно изразеното неодобрение от ръководството на Борисов и претенциите за бистрота и морал, издигнати от новите политици, ще накарат обществото да бъде по-чувствително, сериозно и не толкоз склонно да прости. Министрите на " Продължаваме промяната " ще се опитат да пречупят манталитета на българското общество. И царските хора пристигнаха с този слоган на власт, само че...

Защо държавното управление няма да изкара мандата си?

В политическите среди интензивно се приказва, че още напролет държавното управление ще падне. Това надали ще стане по ред аргументи. Предстои сглобяване на политически екипи и навлизаме в дълъг празничен интервал доникъде на януари. Правителствената машина ще проработи изцяло де факто тогава. Подписването на съдружни съглашения е израз на планове, за които няма гаранция, че ще се осъществен. Присъствието на Българска социалистическа партия и Демократична България (ДБ) в една коалиция е комплицирано от идеологическа позиция. С наложените от Корнелия Нинова имена, най-много Иван Иванов, се натрупват спомагателни тежести върху управлението на Демократична България в допълнение с Гроздан Караджов, който до лятото беше от остриетата на ДСБ. Присъствието му като предложение за министър в проектокабинетите на Слави Трифонов изненада най-много Демократична България, които в този момент ще би трябвало да съжителстват с него под един покрив в Министерски съвет.

Евентуалният несъразмерен опит за надзор на сътрудниците от страна на Политическа партия бързо ще се трансформира в източник на напрежение. Едва ли някоя от трите партии ще изкара четири години, в които Кирил Петков и Асен Василев работят извънредно върху рейтинга си за сметка на останалите. Поне две партии имат интерес на избран стадий да се стигне до предварителни избори. Едната е Демократична България, а другата е мандатоносителят Политическа партия. Първата ще дебне за комфортен миг, в който да се отдръпна по допустимо най-драматичния метод (те го умеят), с цел да снеме от гърба си бремето на обединението с Българска социалистическа партия и ИТН; да се опита да си върне част от изгубения електорат. Политическа партия би имала интерес от повреждане на обединението, в случай че има късмет да вдигне доста резултата си. Като нищо Има Такъв Народ също напълно скоро ще излезе от позата на примирение и ще стартира да демонстрират непредвидимия си темперамент. Изглежда, че единствено Корнелия Нинова на този стадий няма никакви мотиви да скапва обединението.

Знаци

Повечето анализатори насочват вниманието върху като първи тест за устойчивостта на обединението. Ако обаче използван максимата да се следва пътят на парите, то тогава прелюбопитен сюжет ще бъде финалът на следствието за Автомагистрала " Хемус " и по какъв начин държавното управление ще реши казуса с към този момент издигнатите за милиони прави от автомагистралата, които бяха оповестени от служебната власт за противозаконни и ремонтираните язовири, за които служебната власт сподели, че са без строителни бумаги. Дали ще се вкара ексклузивен закон с тези градежи за каквото загатна екипа на Комитова или Караджов ще избра разрешенията и плановете да се издават и утвърждават след привършване на строителството? Друг знак ще бъде сагата с язовирите, която беше стартирана от Комитова и Петков, само че неговата наследничка в Министерството на стопанската система Даниела Везиева не продължи. Тези два проблема по никакъв начин не са маловажни, тъй като зад тях стоят стотици милиони лв. от националния бюджет, който, както неведнъж новият министър председател е подчертавал, се цялостни с нашите налози. Неслучайно първия коментар на вътрешния министър Бойко Рашков след неговото включване в постоянното държавно управление беше обвързван с Автомагистрала " Хемус "., че ще продължи предпочитано да проверява до момента в който стигне до края. Оставането му в кабинета също ще бъде една от аргументите за напрежение, само че не поради ляво и дясно, а тъй като той е със поръчка, че няма да прави взаимни отстъпки в това държавно управление.

Автор: Добринка Златкова

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР