Ново поколение лекарства срещу затлъстяване - Вегови, Маунджаро, Оземпик, предизвикват

...
Ново поколение лекарства срещу затлъстяване - Вегови, Маунджаро, Оземпик, предизвикват
Коментари Харесай

Появи се ново поколение лекарства срещу затлъстяване

Ново потомство медикаменти против затлъстяване - Вегови, Маунджаро, Оземпик, провокират неспокойствие във фармацевтичния бранш и подхранват очакванията на милиони пациенти по света.

Те лекуват диабет, оказват помощ за намаляване и могат да се употребяват за лекуване на затлъстяване. Какви са те, какво лекуват и кой ги създава, коментира Агенция Франс Прес.

Тези медикаменти имитират хормон, секретиран от червата, GLP-1 (съкращение от glugaco-like peptide 1 - глюкагоноподобен пептид-1), който подтиква секрецията на инсулин и понижава апетита, като провокира възприятие на задоволеност.

Хората ги употребяват, с цел да се оправят с диабет вид 2, който е най-разпространен, и/или с цел да отслабнат.

Обикновено медикаментите се ползват посредством седмична инжекция, само че фармацевтични групи като " Ново Нордиск " (Novo Nordisk), " Илай Лили " (Eli Lilly) и " Пфайзер " (Pfizer) работят по основаването на таблетки, които могат да се одобряват всекидневно.

Тези лекувания могат да имат странични резултати като гадене, повръщане и стомашно-чревни проблеми.        

Датската компания " Ново Нордиск " (Novo Nordisk), която е номер едно в света във връзка с диабета, употребява молекулата на семаглутида в лекарството срещу затлъстяване Вегови (Wegovy) и в лекарството срещу диабет вид 2 Оземпик (Ozempic).

Вегови е утвърдено в Съединените щати от 2021 година То се предлага на пазара в Дания, Норвегия, Англия, а неотдавна и в Швейцария. 

Оземпик е утвърдено в Съединените щати от 2017 година Неотдавна лекарството беше изчерпано, откакто провокира възторг в обществените мрежи поради свойствата си.

Молекулата на " Илай Лили " тирзепатид се продава под името Маунджаро за страдащите от диабет, вид 2, откогато получи позволение в Съединени американски щати през 2022 година Понякога се предписва и отвън формалните рекомендации с единствена цел намаляване. От 8 ноември тази молекула е утвърдена в Съединени американски щати и за лекуване на затлъстяване под името Зепбаунд.

Зепбаунд е предопределен за хора със затлъстяване и наднормено тегло, които страдат също от диабет вид 2, висок холестерол или високо кръвно налягане.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР