Ново определние за привременни мерки срещу мръсния въздух в София

...
Ново определние за привременни мерки срещу мръсния въздух в София
Коментари Харесай

Съдът наложи нови задължения на Столична община срещу мръсния въздух

Ново определние за привременни ограничения против мръсния въздух в София постанови съдът, с което задължи Столична община да осведоми обществеността за равнищата на замърсяване и миенето на улиците. Качествената разлика е, че в този момент съдът не задължи столична община да дава информация на спирките на градския превоз за замърсяването с фини прахови частици, каквото обвързване й бе вменено със правосъдно решение от 8 юли, само че за сметка на това задължи столична община да извърши спомагателни ограничения като да вземем за пример – от време на време да регистрира резултата от измиването на улиците, също във връзка с публикуването на уеб страницата си и Facebook страницата си на данни от Европейския показател за замърсяването.
Освен това, съдът даде 2 месеца период на Столична община да показа проект за засаждане на дървета в София през 2020 година, какво обвързване в предходното правосъдно решение нямаше.
„ Макар, че с предходните привременни ограничения съдът беше задължил Столична община да оповестява по спирките на градския превоз данни за замърсяването, това не беше направено “, означи юристът на ищците Александър Коджабашев. За него е недопустим аргумента на общината, че тя не е притежател на данните, защото данните са на Изпълнителната организация по околна среда. „ Нивата на замърсяването се регистрират от Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС), само че няма проблем столична община да ги оповестява “, безапелационен е юристът. Ищците оспориха и изказванията на общината, че данните от Европейския показател за замърсяването не били верифицирани. Европейският показател употребява данните от Изпълнителна агенция по околна среда и дава планирани данни за равнищата на замърсяването, акцентираха те и подчертаха, че този показател е единственият метод Столична община да осведоми съответно популацията за равнищата на замърсяване на въздуха. „ Ответниците се пробват да внушат, че Европейският показател не дава съответна информация “, възрази от съдружие „ За земята “ и показаха, че това е най-хубавият и приет софтуерно и научно инструмент за информиране за положението на замърсяването на въздуха. В последна сметка съдът почете доводите на жителите и задължи Столична община да обезпечи гласност на данни от Европейския показател.
„ За миенето на улиците Столична община имаше мотив, който не устоя – те споделят, че миенето се прави от трети лица, по предоставени публични поръчки, само че нали изпълнителят регистрира осъщественото, т.е. няма съображение община да не знае по какъв начин се извършва предоставената работа “, означи още юрист Коджабашев. Той не възрази съдът да промени определението за миене, съгласно общото схващане, че при несъответствуващи метеорологични условия през зимата е безпредметно. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР