Ново напрежение в коалицията, която трябва да излъчи редовно правителство

...
Ново напрежение в коалицията, която трябва да излъчи редовно правителство
Коментари Харесай

Какво гласи финалното коалиционно споразумение?

Ново напрежение в обединението, която би трябвало да излъчи постоянно държавно управление на България. Рано тази заран водачите на договарящите партии се събраха изключително в Народното събрание поради противоречие на Българска социалистическа партия с част от текстовете.

Малко по-късно бъдещите сътрудници оповестиха, че различията са изчистени и следва съглашението да бъде подписано. Българска социалистическа партия събира на следващия ден Националния си съвет, с цел да даде мандат на Корнелия Нинова за сключване на документа. " Да, България " към този момент даде подобен мандат на Христо Иванов.

NOVA разполага с финалния текст на съглашението, което четирите партии ще подпишат. То удостоверява разпределението на силите сред тях. Структурата на Министерския съвет ще е разпределена на правилото 10:4:4:3.

" Продължаваме Промяната " ще уточни кой да бъде министър председателят на страната - това ще е Кирил Петков. Той ще има петима вицепремиери. Политическа партия като мандатоносител ще има двама вицепремиери - един от тях ще е Асен Василев, който ще дава отговор за финансите. Освен това той ще е и вицепремиер по еврофондовете. Вторият им вицепремиер ще е Калина Константинова, отговаряща за ефикасното ръководство.

Третият вицепремиерски пост е за Корнелия Нинова. Дали обаче ще е тя - окончателно ще реши Националният съвет на левицата.  " Демократична България " ще бъдат показани от Борислав Сандов, който ще е вицепремиер и министър на околната среда и водите. Има Такъв Народ ще разчита на Гроздан Караджов, който ще е и министър на районното развиване и благоустройството.

Четири дни след първата чернова – нови промени в съдружното съглашение доведоха до незабавна лидерска среща по искане на Българска социалистическа партия. " Ние имахме забележки по законодателната стратегия за социалната сфера ", изясни Корнелия Нинова.

След два часа диалози картината се подреди и всички се усмихнаха. " Финалните текстове са подготвени. Живот и здраве, ще имаме, надяваме се, изцяло оторизирано съдружно съглашение на следващия ден до края на деня ", разяснява съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Асен Василев.

" Уточнихме всичко в законодателната стратегия ", добави водачът на Българска социалистическа партия.

" Няма нито една тематика, която да бъде препъни камък, да трансформира нещо фундаментално ", уточни съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

" Всяка една страна трябваше деликатно да преразгледа съглашението. В края на краищата - всеки си поставя подписа, всеки желае да бъде спокоен. Успяхме да реализираме единодушие за всичко, тъй че няма никакви проблеми ", изясни Ива Митева от " ИТН ".

За да се стигне до самите подписи, партиите в бъдещата коалиция ще изчакат единствено още една стъпка - Българска социалистическа партия да каже дефинитивно " да “. Тогава идва ред и на имената в новата власт.

Готов да остане във властта е служебният министър председател Стефан Янев. Но като министър на защитата. " По-скоро да, само че зависи от това какви задължения са планувани в този бранш, съгласно съглашението. Нека да кажа, че съм имал прелиминарен диалог ", изясни той.

Още един представител на служебното държавно управление евентуално ще резервира кабинета си - Бойко Рашков. " Не зная дали ще получа такова. Ако получа, ще мисля деликатно ", посочи силовият вицепремиер.

И без чаканото " да “ на Българска социалистическа партия, от " Продължаваме промяната “ са сигурни – ще съумеят да създадат държавно управление. " Вървим към предложение на едно устойчиво държавно управление, което се надяваме да бъде в идващите 4 години ", разяснява съпредседателят на " Продължаваме Промяната “ Кирил Петков.

Във финалния вид на съдружното съглашение, с което NOVA разполага, ясно са написани целите и политиките на новата власт. Всеки министър самичък ще избира заместниците си. За по-голяма сигурност мандатоносителят и другите три партии ще изпратят собствен консултант в обособените ведомства. Сериозно разбъркване има при държавните предприятия, като по-голяма част от тях отиват в ръцете на вицепремиерите и министрите от " Продължаваме Промяната “.

За свои съществени цели бъдещите ръководещи са записали увод на съглашението - страната ни да е свободна, мощна и просперища. Както и да задава модела за сполучлива битка с корупцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР