Ново напрежение около разговорите за правителство и среднощни изявления на

...
Ново напрежение около разговорите за правителство и среднощни изявления на
Коментари Харесай

Часове преди връчването на първия мандат: Ново напрежение между двете най-големи политически сили

Ново напрежение към диалозите за държавно управление и среднощни изказвания на двете най-големи политически сили.
От ГЕРБ-СДС оповестиха, че връщат празен мандат и България отива на нови избори, в случай че през днешния ден до 12 часа не се схванат с ПП-ДБ по противоречивите моменти. Втората политическа мощ също насрочи изключително изказване. ПП-ДБ приканиха за незабавни диалози с ГЕРБ още тази заран преди връщането на мандата.
Оглавяващата преговорния екип на ГЕРБ Мария Габриел разгласи, че ще върне празен мандат, в случай че до процедурата при президента Румен Радев в 12 часа от ПП-ДБ не одобряват последното предложение от ГЕРБ, което е " единствено ротация на премиера с вицепремиера и да бъде непокътнат сегашният състав на държавното управление ", а по-късно двете политически сили да продължат да договарят по цялостната визия за вероятно бъдещо ръководство. 
На собствен брифинг водачите на ПП-ДБ се аргументираха, че нищо не е изгубено и предложиха разискване на съглашението им за общо ръководство, което е съвсем готово.
Според политическия анализатор Кузман Илиев договарянията ще реализиран първичната си цел -  преразпределят въздействието в Сглобката.
" Сега виждаме по какъв начин по-опитни политици като Пеевски и Борисов - тяхната целувка, тя може да бъде политически много летална, смъртоносна на моменти, само че сигурно те отслабва... и те се майтапят с тях, " чупят " им ръцете, извиват ги, само че в последна сметки и едните, и другите, знаят, че в случай че няма глоба на нашите евроатлантически сътрудници - ротацията ще си съществува. По-скоро имаме едно преразпределение вътре в границите на неСглобката на властови позиции и нищо повече. Общо взето за елементарния жител няма безусловно никаква разлика от това какво се е случвало преди няколко дни и това, което ще се случи откакто стане ясно дали ще има ротация, а такава най-вероятно ще има ".
Въпреки последните несъгласия в тона сред сътрудниците, гласоподавателите чакат да се реализира късно съгласие по главните политики.
" Ротацията по този начин или другояче ще се случи, тъй като не са в преференциална позиция... Може би ще останат в някаква Сглобка или нещо такова, идващите избори ще повторят същия резултат ".
След като получи мандатът Мария Габриел ще има седем дни, с цел да предложи конструкция и състав на план на кабинет. Даването на досието от президента Румен Радев беше отсрочено с три дни поради кончината на патриарх Неофит. 
Официалните договаряния сред ръководещите обединения започнаха в събота, 10 март.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР