Ново мащабно проучване, публикувано в Nature Genetics, идентифицира осем генетични

...
Ново мащабно проучване, публикувано в Nature Genetics, идентифицира осем генетични
Коментари Харесай

Изследователи идентифицират генетични варианти на анорексията

Ново огромно изследване, оповестено в Nature Genetics, разпознава осем генетични разновидността, свързани с анорексия нервоза. Произходът на това съществено заболяване, наподобява, е както метаболитен, по този начин и психиатричен, считат учените от Медицинското учебно заведение в университета в Северна Каролина (UNC).

Проучването заключава, че анорексия нервоза може да бъде " метабо-психиатрично разстройство " и ще бъде значимо да се вземат поради както метаболичните, по този начин и психическите рискови фактори при изследване на нови благоприятни условия за лекуване на това евентуално смъртоносно заболяване.

Анорексия нервоза е животозастрашаващо заболяване, характеризиращо се с рисково ниско телесно тегло, натоварен боязън от наддаване на тегло и липса на признание на сериозността на ниското телесно тегло. Анорексия нервоза има най-високата смъртност измежду психологичните болести, безапелационни са от Националния център за върхови достижения за нарушавания в храненето (National Center of Excellence for Eating Disorders).

" Досега нашият фокус беше върху психическите аспекти на анорексия нервоза. Но нашите констатации ни предизвикват да осветим ролята на метаболизма, с цел да разберем за какво индивидите с анорексия постоянно се връщат към рисково ниското тегло, даже и след лечебно възобновяване ", съобщи основният откривател проф. доктор Синтия М. Булик, началник на Центъра за върхови достижения за разстройства в храненето на UNC. За проучването Булик и многонационална група от над 100 откриватели комбинират данни, събрани от самодейността за генетиката на анорексия нервоза (ANGI) и работната група за нарушавания в храненето на консорциума на психиатричната геномика (PGC-ED). Наборът от данни включва 16 992 случая на анорексия нервоза и 55 525 контролни случая от 17 страни в Северна Америка, Европа и Австралия.

Според изводите на учените генетичната основа на анорексия нервоза се припокрива с други психологични разстройства, като обсесивно-компулсивно разстройство, меланхолия, тревога и шизофрения.

Д-р Гером Брин от Кралския лицей в Лондон, който управлява изследването, споделя, че резултатите допускат, че генетичните проучвания на хранителни разстройства могат да доведат до нови мощни улики за техните аргументи и да трансформират метода, по който се подхожда към болестта и се лекува.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР