Ново изследване, публикувано в сп. Scientific Reports, показва, че някои

...
Ново изследване, публикувано в сп. Scientific Reports, показва, че някои
Коментари Харесай

Бактериален социализъм подсилва инфекциите

Ново проучване, оповестено в сп. Scientific Reports, демонстрира, че някои бактериални култури одобряват тактиката „ един за всички, всички за един “, на процедура изграждайки съвършено социалистическо общество, което се приготвя за антибиотичните офанзиви.

Изследователи от Вермонтския университет употребявали серия от видеа, на които се вижда по какъв начин единичните кафези в групата бактерии стартират да употребяват редица протеини на инцидентен принцип и по този метод стават повече или по-малко резистентни към другите антибиотици. Това се случва даже и когато обществото от бактерии не е директно застрашено от някакъв антибиотик. Така бактериалната колония е способна да се възвръща, даже в случай че оживелите кафези наброяват единици.

„ От метаболитна позиция е много скъпо за една клетка да употребява протеини, които я вършат по-резистентна “, споделя ас. проф. Мери Дънлоп (Mary Dunlop). „ Стратегията разрешава на колонията да увеличи възможностите си за оцеляване, като натоварва доста обособени кафези, до момента в който на другите не им се постанова да правят тази работа. “

Предишни проучвания са посочили, че при действителна опасност всички кафези стартират да употребяват нужните протеини, а този развой се отключва от специфичен механизъм наименуван MarA. Но новото изследване потвърждава, че някои колони се възползват от тази тактика, даже когато не са под директна опасност.

„ Временната устойчивост, разпределена сред самостоятелни кафези в популацията, може би даже е нещо обикновено измежду множеството бактериални колонии “, прибавя Дънлоп.

Според изследователката това е и повода някои инфекции като кистозната фиброза да се лекуват извънредно мъчно. Лекарите знаят, че не би трябвало да ползват антибиотично лекуване, което би отключило механизма MarA.

Според последните изследвания е най-добре да се трансформира честотата на приемане на антибиотиците, с цел да може през това време устойчивостта да се трансферира сред членовете на дадена колония и по този метод тя да бъде ликвидирана изцяло.

Някои резистентни към антибиотици бактерии са такива поради разновидности в генетичния им код. Но изучаваните от Дънлоп бактериални култури трансформират изразяването на гените си, а не генома си, което ги прави доста по-трудни за идентифициране, защото равнището на устойчивост на всяка бактерия се трансформира с времето.

Science Daily

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР