Ново изследване на УНИЦЕФ хвърля светлина върху нагласите към децата

...
Ново изследване на УНИЦЕФ хвърля светлина върху нагласите към децата
Коментари Харесай

Ново изследване на УНИЦЕФ хвърля светлина върху нагласите към децата с увреждания в България

Ново проучване на УНИЦЕФ хвърля светлина върху настройките към децата с увреждания в България. Интересната статистика публикуваме в подтекста на  Проект " Пътят на другите ", който се реализира от Varna24.bg с поддръжката на Община Варна, Фонд " Култура " в направление " Медийни планове ".

Около 80% от родителите на деца до 6-годишна възраст без увреждания считат, че децата с физически или интелектуални увреждания страдат заради отрицателни настройки към тях. Също толкоз и от родителите на деца с увреждания се съгласяват с това изказване. Това са част от изводите от национално проучване на УНИЦЕФ България, което се концентрира върху обществените правила към децата с увреждане и усложнение в развиването от 0 до 6 години и е осъществено от социологическа организация " Глобал Метрикс “. То е направено измежду родители на деца с увреждания до 6-годишна възраст, родители на деца без увреждания в същата възрастова група, здравни експерти и експерти в обществени услуги. В рамките на изследването са извършени също фокус групи с родители, както и дълбочинни изявленията с деца и експерти. 

Изследването хвърля светлина върху това какво хората възприемат като увреждане и какво не; какви са настройките на родителите на деца с увреждания и на деца без увреждания; какви са настройките към институциите и политиките за деца с увреждания (образователна система и приобщаващо обучение, здравни услуги, живот в/извън семейството), както и какви са настройките измежду самите деца и младежи – както такива с увреждания, по този начин и без. Целта е да се потвърди причинно-следствена връзка сред преобладаващите обществени правила и рисковете от обществено изключване и нарушение правата на децата с увреждания и усложнения в развиването и да насочи вниманието към потребността от цялостна система за ранна намеса при децата на възраст 0-6 година в България. 

Емоции във връзка с децата с увреждания 

Изпитването на страдание е съществена страст съгласно резултатите от проучването. 66% от родителите на деца с увреждания са изцяло или ненапълно съгласни с изказванието: " Жал ми е за фамилии, в които има деца с увреждания, тъй като са жертва на злополучни условия. “ Сред здравните експерти 57% са съгласни с това изказване, а измежду експертите в обществени услуги – 33%.

Според данни от фокус групи с родители на деца без увреждания, децата с увреждания са " отбягвани “ и постоянно са " изолирани “, тъй като са " разнообразни “ и " странни “. Открояват се настройките, че децата с увреждания са по-неуверени и по-зависими/безпомощни от останалите деца, а децата без увреждания – по-независими/по-силни от децата с увреждания. Родителите изпитват главно страсти на жал и емпатия – " страдание “, " състрадание “, " съчувствие “, " схващане “, " те не са отговорни, че са се родили по този начин “. Безсилието да се помогне на децата в потребност води до самообвинение и поражда " възприятие за виновност “.

52% от родителите на деца без увреждания споделят, че изпитват страдание към децата с увреждания, 34 на 100 признават, че се усещат несигурни, защото не знаят по какъв начин да се държат с тях, а 35 на 100 се усещат неловко и им е мъчно да се провиснал. Все отново общо 93% от запитаните споделят също, че пробват да се държат обикновено и да не обръщат внимание на увреждането. 

" Дефектни “ или " естествени “ са децата с увреждания?

От позиция на родителите на деца без увреждания децата с интелектуални увреждания биват определяни като " дефектни “ от 10,5%. Анкетираните с по-ниско обучение, както и тези на възраст под 24 година и над 45 година по-често дефинират децата с интелектуални увреждания като " дефектни “. 44% от родителите са изцяло съгласни или ненапълно съгласни, че децата с физически увреждания са разнообразни от " това, което е обикновено “, като тези проценти още веднъж са по-високи за децата с интелектуални увреждания – 54%.

Сред родителите на деца с увреждания 6% са на мнение, че децата с физически увреждания са " дефектни “, до момента в който във връзка с интелектуалните увреждания – към 16%. Родителите на деца с увреждания доста по-често дефинират децата като " дефектни “ от отглеждащите деца със усложнения.

Нагласи, свързани с образованието

Около 80% от родителите на деца без увреждания са изцяло или ненапълно съгласни, че децата с физически или интелектуални увреждания имат потребност от специфични просветителни институции (например специфични учебни заведения или центрове).

Според родителите на деца с увреждания потребността от специфични просветителни институции е по-голяма при децата с интелектуални увреждания, в сравнение с при децата с физически увреждания. Въпреки това и за двете групи деца има високи равнища на единодушие с това изказване. Отглеждащите дете с увреждане по-често споделят мнението, че децата с интелектуални увреждания би трябвало да бъдат в специфични просветителни институции, до момента в който при полагащите грижи за деца със усложнения в развиването се следи противоположна наклонност. 

Сред родителите на деца без увреждания доминират настройките, че в множеството случаи отношението към децата с физически увреждания и интелектуални усложнения на възраст 3–6 години не е същото, каквото е към връстниците им. Респондентите считат, че в детската градина те постоянно са изключвани или ограничавани в цялостното си развиване и приобщаване заради тяхното увреждане или усложнение.

Според интервюираните специалисти постоянно децата със усложнения в развиването, даже да са включени в образователния развой и да участват в класната стая, не са сполучливо приобщени към колектива. Обичайно са позиционирани най-отзад и в профил в самите стаи, придружавани са от възрастен – родител или различен в ролята на персонален помощник, и в случай че са тихи и спокойни, остават съвсем незабележими.

От позиция на родителите на деца без увреждания, взели участие във фокус групи, настройките по отношение на опцията децата с увреждания да бъдат в обща група в детската градина дружно с деца без усложнения в развиването, зависи от степента на увреждане на детето, от една страна, а от друга – от съществуването на експерт, отраслов чиновник. 

Според фокус групите с родители на деца с увреждания техният опит постоянно е обвързван с подписки против включването на децата и неналичието на потенциал да се посрещнат просветителните им потребности в границите на образователните заведения. Според родителите в образованието има доста наредби, които на доктрина подсигуряват използване на приобщаващото обучение като част от държавната политика, само че в действителност " всичко е единствено на хартия “. Така да вземем за пример в детска градина са отказали да одобряват дете със синдром на Даун, защото са се тормозили да не болести останалите деца. Майка от Севлиево споделя по какъв начин в всекидневен диалог шефът на детската градина, която детето посещава понастоящем, я принуждава да му обезпечи частен преподавател. Друго изискване в границите на просветителната система, което постоянно нарушава правата на децата с увреждания и усложнения в развиването, е физически недостъпната среда.

Как се отнася обществото към фамилиите на деца с увреждания?

Преобладаващата част (близо 59%) от интервюираните родители на деца с увреждания декларират, че близките всекидневно се отнасят към тях с почитание. Регистрирани са ниски стойности във връзка с форми на тормоз (2%), обиди (3%), неприятно обслужване на обществени места, като магазини и заведения за хранене (3%), или демонстрация на по-малко вежливост, в сравнение с към други хора (4%). Приблизително по към 7% от родителите заявяват за форми на дискриминационно отношение към тях и показват, че доста постоянно " хората заобикалят контакт с тях “, " държат се по този начин, като че ли се плашат от тях “ или показват отношение " като че ли считат, че те (родителите на деца с увреждания) не са умни “.

Данните от фокус групите с родители на деца с увреждания се разминават с горепосочените. Те споделят, че ежедневно се сблъскват с неуместни мнения и държание към децата си. " Плюят си в пазвата, чукат на дърво – на никого не му става прелестно, като те гледа. “ Родителите споделят, че е неприятна процедура хората да вършат мнения пред децата, въпреки и доброжелателно, за положението им, изключително когато детето към този момент е огромно и осъзнава усложнението си, както и да използват израза " такива деца “, който постоянно употребяват даже експерти. Родителите описват за обстановки, в които други родители не разрешават на децата си да играят с техните, защото се тормозят от подражателство и отрицателно повлияване в развиването на личните си деца. Споделят за друго, отрицателно отношение, което получават от страна на учителите в детските градини, от лекарите, от съседите, от приятелския си кръг.

Характеристики на фамилиите на деца с увреждания 

Близо 55% от интервюираните родители на деца без увреждания считат, че фамилиите на деца с увреждания постоянно имат покровителствено отношение към детето си, което води до изолираност от другите. 23 на 100 са на мнение, че фамилиите на деца с увреждания се пробват да ги скрият, а 18% - че фамилиите на деца с увреждания се срамят от това. 

Нагласи, свързани със здравната система 

88% от родителите на деца без увреждания са изцяло или ненапълно съгласни, че децата с физически увреждания се нуждаят от обособени здравни услуги, съвсем 80% са съгласни за същото за децата с интелектуални увреждания. 

Родителите на деца с увреждания споделят във фокус групите неприятни чувства и усещания от здравната грижа. Споделят, че опитът им от съвещания с лекари е отрицателен, защото постоянно по-късно, вместо да бъдат ориентирани, се усещат по-объркани от преди. 

Нагласи към институциите и политиките 

Около 75%  от родителите на деца с увреждания са изцяло или ненапълно съгласни,  че децата с физически или интелектуални увреждания не могат да се впишат в обществото без финансова помощ. При родителите на деца без увреждания числата са сходни – 77% са съгласни, че децата с физически увреждания не могат да се впишат в обществото без финансова помощ за техните фамилии. По отношение на децата с интелектуални увреждания равнището е 71%. 

62% от родителите на деца без увреждания считат, че фамилиите на деца с увреждания не са в тежест на обществото. Това мнение се споделя и от 56% от здравните експерти и 67% от експертите в обществени услуги. 

Данните от фокус групите с родители на деца с увреждания и усложнения в развиването сочат също, че те не се усещат задоволително включени в изработването на политики, които директно засягат тях и децата им. 

" За УНИЦЕФ е значимо всяко дете да има допустимо най-хубавия старт в живота. Това включва поддръжка за родителите, работа с експертите, битка с всевъзможен вид публични предубеждения и отрицателни настройки към децата с увреждания, които към момента попречват навременния им достъп до услуги. Тенденциите от проучването демонстрират, че обстановката се усъвършенства, само че има още доста работа за извършване, тъй че децата, изключително най-уязвимите, да могат да разпрострат капацитета си ", съобщи Кристина де Бройн, Представител на УНИЦЕФ в България. 

Изследването е извършено за първи път по нова методология на районния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия в партньорство с Университета Дрексел. 

Контекстът в България 

България е основала правна рамка и институционални условия за обезпечаване на намеса в ранна детска възраст за деца със усложнения в развиването. Съществува система за първично опазване на здравето от общопрактикуващи лекари и извънболнични педиатри, които следва да обезпечават профилактични грижи за всички деца, както и да реализират постоянно наблюдаване и оценка на цялостното детско развиване и растежа. Диагностика, лекуване и рехабилитация за характерни положения и увреждания са налични през здравната система, а в системата на обществените услуги е въведена услугата " ранна намеса на уврежданията “. Независимо от това, в България липсва систематичен метод за обезпечаване на ранна намеса за всички деца, които имат потребност от такава, с което да се подкрепи детето да развие своя цялостен капацитет. 

УНИЦЕФ България поддържа въвеждането на систематичен метод към ранната детска намеса, който включва координирани старания в границите на системата на опазването на здравето за възстановяване на мониторинга на ранното детско развиване и ранно разкриване на усложнения в развитието; определяне на механизми за ориентиране на деца, изложени на риск от усложнения в развиването, към общностни услуги за ранна интервенция; даване на качествени, семейно-ориентирани услуги; и поддръжка за равномерен преход към приобщаващо ранно обучение и грижи. Системният метод се вкарва в 5 общини (Нова Загора, Сливен, Стара Загора, Хасково и Чирпан) като част от самодейността за  пилотиране на Европейската гаранция за детето, както и по линия на партньорство сред УНИЦЕФ и Фондация H&M на световно равнище. 

" Голямата цел, която си слагаме, е да помогнем да страната да внедри систематичен метод в ранната намеса в цялата страна – по модела, който ние построяваме сега в няколко основни района “, съобщи още Кристина де Бройн.

Очакваме вашите мнения и споделен опит в " Пътят на другите " на [email protected] или тел.  0888 532624
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР