Ново изследване на британския професор по икономика Франсиска Антман показва,

...
Ново изследване на британския професор по икономика Франсиска Антман показва,
Коментари Харесай

Чаят спасява англичаните през 18 век

Ново проучване на английския професор по стопанска система Франсиска Антман демонстрира, че необятното разпространяване на пиенето на чай в Англия в края на XVIII в. освен е било от главно значение за развиването на националната просвета, само че и безусловно е спасявало човешки животи.


През 1784 година специфичен закон за чая понижава фрапантно налога върху него от 119% на 12,5% и доста скоро даже селяните пият по две чаши дневно, а вносът на чай се усилва шест пъти сред 1761 и 1834 година От какво се нуждае чашата чай с изключение на от билки? Преваряване на водата, което (предвид обстоятелството, че по това време към момента не е ясно какъв брой всеобщо водата популяризира болести) е означавало доста по-здравословна вода в епохата надалеч преди появяването на канализацията през 19-ти век. Освен това чаят е бил по-евтин от бирата - другият източник на хидратация без заболявания.

За същия интервал смъртността е намаляла от 28 на 23 души на 1000 души. Ролята на вноса на чай се удостоверява от спада на смъртните случаи от заболявания, излъчени по воден път (например дизентерия), а не по въздушен път (например туберкулоза). Подобренията също по този начин са най-големи в регионите с по-ниско качество на водата. Имало е както стопански, по този начин и здравни изгоди, което е разрешило скупчването на хора (и техните... отпадъци) в градовете на индустриалната гражданска война.

Всичко това се случило инцидентно, в интервал, в който публичното здраве е било в зародиш. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР