Ново 20: Вдигат ни пенсията – тичаме до НОИ и

...
Ново 20: Вдигат ни пенсията – тичаме до НОИ и
Коментари Харесай

Ново 20: Вдигат ни пенсията – тичаме до НОИ и банката


Ново 20: Вдигат ни пенсията – тичаме до Национален осигурителен институт и банката. Вземаме нов документ всякога, когато индексират парите за напреднала възраст.
Всяко повдигане на пенсията
ще ни ангажира с разхождане сред Национален осигурителен институт и банката, в случай че употребяваме безплатната платежна сметка за съществени интервенции, която кредитните институции бяха задължени да оферират на клиентите си от септември м.г.
Сметката без такси за обслужване,
в случай че получаваме по нея единствено пенсии или заплати, обществени помощи и компенсации, както и стипендии, бе въведена преди тъкмо четири месеца. Бюрократичните пречки около действието й обаче не престават и до през днешния ден, макар че за тези проблеми сигнализира още първоначално и омбудсманът, сподели изследване на „ Телеграф “..
За да си открием такава безвъзмездна сметка,
би трябвало да предоставим записка от съответната институция за размера на сумите, които ще получаваме по нея. Така да вземем за пример пенсионерът би трябвало да даде на банката документ от Национален осигурителен институт за размера на пенсията, която осигурителният институт ще му превежда.

При всяко индексиране на парите за напреднала възраст възрастният човек още веднъж ще би трябвало да върви до Национален осигурителен институт, да взима нов документ с настоящата сума, която ще му бъде плащана, и да го носи в банката, обясниха чиновници от огромна кредитна институция.
По същия метод ще се разкарваме
и в случай че получаваме някое от другите типове заплащания – трудово заплащане, помощи и компенсации или стипендии.

Друг огромен минус е, че с цел да употребява този артикул, банките изискват човек да няма никакви други сметки, даже спестовни, в която и да е кредитна институция в България.
При подаване на документите
за разкриване на безвъзмездна сметка за съществени интервенции те вършат инспекция по длъжностен път дали някъде имаме друга сметка. Ако имаме такава, клиентът ще би трябвало да я закрие. Това обаче значи индивидът да изтегли и парите си от нея и да ги държи у дома, показаха още чиновниците.

Този проблем е на път ненапълно да се реши, в случай че бъдат признати дефинитивно измененията в Закона за платежните услуги и платежни системи, препоръчани от Министерския съвет. Измененията, гласувани към този момент на първо четене от водещата комисия, ще дадат опция на клиента да има още една друга сметка, друга от тази за съществени интервенции. Регламентира се и броят на безплатните услуги, които той може да употребява, защото практиката на банките в този момент е друга. Съгласно текстовете да вземем за пример потребителят ще има право всеки месец на до три безвъзмездни тегления на пари в брой от банкомат или ПОС терминал на обслужващата банка. Измененията в закона бяха препоръчани, откакто стана ясно, че написаните „ на коляно “ текстове за въвеждане на безплатната сметка при гласуването на бюджет 2023 дават много неразбираема и непълна рамка за действието на този артикул.

Безплатната сметка за приемане само на пенсии, заплати, помощи и стипендии е вариация на въведената още през 2016 година по линия на евродиректива платежна сметка за съществени интервенции, чиято цел бе уязвими групи да получат достъп до банкови услуги. Съгласно условията таксите по тази сметка би трябвало да са по-ниски по едно и също време от междинния размер на таксите, събирани от банките в страната за съответните услуги по разплащателни сметки, изчисляван от Българска народна банка за миналата календарна година; най-ниския размер на таксите, която съответната банка ползва по своята цена.

Междувременно някои банки започнаха да подвигат таксите и по този артикул. Точно преди Нова година три кредитни институции вкараха промени в цените си, които не подминават и платежната сметка за съществени интервенции. Една от най-големите банки увеличи таксата за внасяне на пари в брой, като минималната скача от 85 ст. на 2,45 лв.. В друга по-малка кредитна институция също нараства внасянето и тегленето на пари от такава сметка. Трета пък подвигна таксата за самото разкриване на подобен артикул.
Печалбата рекордна поради взрива на кредитирането
Въпреки поредицата от повишавания на банковите такси главен принос към рекордната облага на банковия бранш имат растежът на
кредитирането и приходите от лихви.
Това разяснява пред „ Телеграф “ Десислава Николова, финансов анализатор от „ Моите пари “.

Обявените неотдавна данни на Българска народна банка демонстрираха, че за първите
11 месеца на предходната година
банковият бранш у нас регистрира внушителна чиста облага от 3,3 милиарда лева Това е със 75% повече по отношение на същия интервал на миналата година,
когато облагата е била 1,9 милиарда лева
Въпреки че кредитните институции от време на време подвигат таксите си, главният мотор на тяхната облага са растежът на кредитирането и лихвеният марж – разликата сред лихвите по депозитите и по заемите. Към 30 ноември 2023 година
приходите от лихви са в общ размер
5,4 милиарда лева Предходната година за същия интервал те възлизат на 3,2 милиарда лева Ръстът на този индикатор е 66,4%, уточни Десислава Николова.
Нетният лихвен приход,
който регистрира разликата сред приходите и разноските за лихви, също има величествен растеж от близо 40% на годишна база. Към края на ноември 2023 година чистият лихвен приход е 4,4 милиарда лева,
а година по-рано – 3,2 милиарда лева
Приходите от такси и комисиони фактически нарастват, само че с малко. Към края на ноември 2023 година те са 1,7 милиарда лв., а година по-рано – 1,6 милиарда лева За 11-те месеца на 2021 година тези доходи са 1,3 милиарда лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР